First Input Delay (FID vagy Első Interakciótól Számított Válaszkésés) mutató magyarázata

Mi az a First Input Delay (FID)?

A First Input Delay (Első Interakciótól Számított Válaszkésés) Alapvető Webes Vitals-mutató a weboldal interaktivitását méri. Konkrétabban fogalmazva azt, hogy mennyire gyorsan reagál a weboldal arra, ha valamilyen gombra, linkre, mezőbe kattintunk, és valamiféle interakviót várunk az oldaltól.

A First Input Delay az egyik a Google Core Web Vitals mutatószámai közül, amelyek a weboldal felhasználói élménnyel kapcsolatos teljesítményét mérik objektív mutatószámok alapján, valós felhasználói adatok alapján.

First Input Delay mérése és célérték

Mint minden más Alapvető Webes Vitals mutató esetén a Google itt is meghatároz olyan célértékeket, amiket az oldalainknak el kell érnie, ha azt szeretnénk, hogy a Core Web Vitals szempontból az oldalunk jól teljesítsen.

First Input Delay

Mint látható, FID esetén arra kell törekednünk, hogy a válaszkésés ne legyen nagyobb mint 100 milliszekundum. Ha 300 milliszekundom felett van a válaszkéses, azt a Google már rossz felhasználói élménynek tekinti.

Miért fontos az Első Interakciótól Számított Válaszkésés (FID)?

Fontos kiemelni, hogy két szempontból is fontos, hogy a legtöbb oldalunkon ’Jó’ értékelést érjünk el a First Input Delay-ben.

Egyrészt a Core Web Vitals mutatókkal leírt teljesítménye az oldalnak 2021. júniusától egy Google által megerősített rangsorolási tényező. Tehát ha jól teljesítünk a Firs Input Delay által leírt interaktivitást tekintve, akkor számíthatunk arra, hogy az oldalunk jobb helyezést érhet el (Persze, azt fontos hozzátenni, hogy ez csak a számos ranking factor közül, tehát a tartalmi SEO-nak, a linképítésnek azért még fontosabb szerepe van a keresőoptimalizálásban, mint a FID-nek az oldal rangsorolásában.)

Másrészt intuitíve is belátható, hogy ha a weboldalunk gyorsan reagál a felhasználói interakciókra, akkor kevésbé valószínű, hogy a felhasználó idő előtt elhagyja a weboldalunkat. Számos olyan kutatás van, ami erős korrelációt mutatott ki a pozitív felhasználói élmény és a weboldal konverziós rátája között.

First Input Delay javítása

Amennyiben javítani szeretnénk a weboldalaink Első Interakciótól Számított Válaszkésést az egyes oldalaink esetén az alábbi technikákat érdemes megvizsgálni:

  1. Gyorsabb hosting szolgáltatóra váltás
  2. Caching implementálása az oldalon
  3. CDN használata (különösen akkor ha a weboldal sok nemzetközi forgalmat kap)
  4. JavaScript fájlok minimalizálása
  5. Nem használt JS fájlok törlése
  6. Szükséges JS fájlok aszinkronikus betöltése

Hogy konkrétan ezek közül a technikák közül melyiket érdemes alkalmazni, abban segítséget nyújt, ha futtatunk egy Google Page Speed Insights tesztet az oldalra, és a Google konkrétan javasolni fogja, hogy az adott oldal esetén miket érdemes javítani.

Emellett ha részletesebben szeretnél olvasni ezekről a technikai megoldásokról, amik javíthatják a FID-et, akkor ezt a Google hivatalos guide-ot javasoljuk (angol nyelven): https://web.dev/optimize-fid/

First Input Delay magyarul

A First Input Delay magyar fordítása Első Interakciótól Számított Válaszkésés, a Google Search Console riportjában is például ezzel a megnevezéssel láthatod.

Mi a rövidítése a First Input Delaynek?

A First Input Delay-re sokszor csak rövidítve hivatkoznak, ami az angol rövidítés: FID.

További ajánlott olvasnivalók a Fist Input Delay kapcsán