Off-page SEO jelentése és szerepe a keresőoptimalizálásban

Mi az az off-page SEO?

Az off-page SEO a keresőoptimalizálás azon részével kapcsolatos dolgokkal foglalkozik, aminek célja, hogy minőségi backlinkek szerzésével a weboldal megbízhatósága, szakértelme és adott témák kapcsán való relevanciája a Google és más keresőmotorok szemében minél nagyobb legyen.

Az off-page SEO szinonimájának tekinthető a linképítés kifejezés, de annál kissé tágabb jelentéssel bír, hiszen magába foglalja az alábbi online marketing tevékenységeket is:

  • a linképítés mellett magába foglalja a backlink profil elemzést,
  • a negatív SEO hatásokkal bíró backlinkek eltávolításának folyamatát,
  • a do-follow backlinkeket közvetlenül nem adó social media, és egyéb digitális PR tevékenységeket is.

Miért fontos az off-page SEO?

Noha pontos információk nincsenek arról, hogy mik a Google rangsorolási tényezői, ami alapján eldől, hogy az egyes oldalak,az organikus találati lista mely helyén szerepelnek.

Ugyanakkor abban minden SEO szakértő egyetért, hogy a do-follow backlinkek még a mai napig is az egyik, ha nem a legerősebb ranking faktornak számítanak.

Tehát különösen akkor, ha egy kompetitív SEO piacon működünk, akkor elengedhetetlen, hogy az on-page SEO optimalizálása mellett legalább akkora figyelmet fordítsunk az egyes off-page SEO feladatokra és kampányokra is.

Off-page SEO típusai

Az off-page SEO tevékenységeket megszokták különböztetni két típus szerint:

White hat off-page SEO

White hat (vagy fehér kalapos) off-page keresőoptimalizálás minden olyan linképítési tevékenység, ami nem ütközik a Google webmester guideline-jaiba, vagy nincs annak nagy valószínűsége, hogy a Google felismeri, hogy a backlinkeket nem természetes módon szereztük.

Fontos azt megjegyezni, hogy a Google definíciói szerint, minden olyan típusú link szerzése a guideline-okba ütközik, amit nem organikusan/természetesen helyeztek el az adott tartalomban. Tehát a Google szerint maga a linképítés mint tevékenység is inkább black hat SEO, mivel backlinkeket nem szabadna építeni.

A valóságban viszont inkább az a megközelítés érvényesül, hogy white hat minden olyan off-page SEO tevékenység, ami esetében a Google, ha manuálisan is vizsgálná meg, nem tudná felismerni, hogy organikusan szerzett vagy épített backlinkekről van szó.

Ezért fontos azt megjegyezni, hogy ha backlinkeket építünk, törekedjünk arra, hogy az olyan backlinkek legyenek, amik esetében nehéz megállapítani egy manuális ellenőrzés esetén, hogy organikus vagy épített linkekről van-e szó. (tehát például kerüljük a horgonyszöveg túloptimalizálását).

Back hat off-page SEO

A black hat off-page SEO-nak így általában azokat a linképítési kampányokat, technikákat takarják, amik gyorsan, és hatékonyan képesek a weboldal linkprofilját javítani, viszont nagy kockázattal járnak, hogy egy manuális ellenőrzés vagy egy linkfarm azonosítása esetén a Google manuális büntetést ad az oldalainknak, amik akár szinte teljesen lenullázhatják a weboldalunk SEO forgalmát.

A fekete kalapos off-page SEO-ra az iskolai példa a Private Blog Network-ök révén szerzett backlinkek. Ezen esetben olyan nem élő szájtoktól kapunk linkeket, amiket tényleg csak a backlinkek biztosítása érdekében tartanak fent.

Mint látható, nincs egy egyértelmű definíciója annak, hogy pontosan mi az a white hat vagy black hat off-page SEO. Ráadásul változik az, hogy mit tekintünk black-hat SEO-nak, a 10 éve még jól működő technikák,  pl. az említett PBN-ek, ma már nagy kockázattal járnak, és egyértelműen black hat off-page SEO technikának tekinthetők.

Használják gyakran még a grey hat off-page SEO kifejezést is, ami a black hat és a white hat SEO határán van valahol.

Off-page SEO elemzések

Mielőtt egy linképítési kampányba belefognánk, érdemes elvégezni pár off-page SEO elemzést, ahogy a SEO elemzésekről szóló részletes blogposztunkban is bemutattuk.

Az off-page SEO elemzés része lehet:

  • domain szintű backlink profil elemzés saját webszájtunkra
  • domain szintű backlink profil elemzés versenytársainkra
  • oldal szintű backlink elemzés saját és versenytársaink oldalára (általában egy adott fókusz kulcsszóra)
  • korábbi linképítési kampányok eredményeinek elemzése
  • káros hatású backlinkek azonosítása majd eltávolítása
  • backlink gap (rés) analízis
  • versenytársak linképítési technikáinak és stratégiának visszafejtése

Off page SEO jelentése magyarul

Az off-page SEO-nak nincs igazándiból magyar tükörfordítása, talán külső SEO-nak lehet leginkább fordítani, de általában ha off-page SEO-ról beszélünk, akkor arra mind linképítésre hivatkozunk, még ha a linképítés egy szűkebb definíció is.

További cikkek off page SEO témában