SEO jelentése – Mi az a SEO az online marketingben?

Mi a SEO jelentése?

A SEO az angol Search Engine Optimization kifejezés rövidítése, magyarul keresőoptimalizálás. A SEO azon online marketing tevékenységeket foglalja magában, amiknek az a célja, hogy egy weboldal minél jobb helyezéseket érjen el a Google és más keresőmotorok organikus találatai között.

A SEO-t általában három fő részterületre szokták felosztani, ezek az:

  • on-page SEO
  • az off-page SEO
  • és a technikai SEO

On-page SEO jelentése

Az on-page SEO (on-page Search Engine Optimization, vagy magyarul tartalmi keresőoptimalizálás) a weboldalak tartalmi optimalizációjával foglalkozik, hogy ezáltal egy adott fókusz kulcsszóra és a kapcsolódó keresési kifejezésekre minél jobb találati pozíciót érjünk el.

Az on-page SEO részének tekinthető a minél nagyobb üzleti potenciállal rendelkező kulcsszavak megtalálása és kiválasztása (azaz a kulcsszókutatás), és a már meglévő tartalmak seozása, aminek célja, hogy a mi tartalmunk legyen a kiválaszott kulcsszóra a legrelevánsabb találat a Google szemében.

További részletesebb tutorial az on-page SEO kapcsán itt:

Off-page SEO jelentése

Az off-page SEO (off-page search engine optimization, vagy magyar fordítással külső keresőoptimalizáls) azokat a tevékenységeket foglalja magában, amelynek célja, hogy a Google és más kersőmotorok (Bing, Yahoo, stb.) szemében az oldalunk megbízhatósága, hitelessége és adott témában való relevanciája minél magasabb legyen.

Az off-page SEO legfontosabb része a minőségi backlinkek szerzésére irányuló tevékenység, amire linképítésként szokás hivatkozni. További részletek a linképítés kapcsán az alábbi cikkben.

Technical SEO jelentése

A technical SEO (technical Search Engine optimization, magyarul technikai SEO vagy keresőoptimalizálás), a SEO azon területeit fedi le, melyek a weboldal technikai beállításainak, struktúrájának optimalizációjával foglalkoznak, hogy a weboldal a Google crawler-ei számára minél könnyebben feltérképezhető és indexelhető legyen.

A technikai SEO több egymáshoz szorosan nem kapcsolódó feladatot foglal magában, ha többet szeretnél meg tudni róluk, akkor ajánlom az alábbi cikkeinket a témában:

SEO minek a rövidítése?

A SEO a Search Engine Optimization angol kifejezés rövidítése.

SEO kiejtése

A SEO szónak két helyes kiejtése van, egy magyar és egy angol.

A magyar kiejtés az egyszerűbb, mert ebben az esetben figyelmen kívül hagyjuk, hogy ez egy angol kifejezés, és úgy ejtjük, ahol magyarul olvassuk, SEO.

Ha angolul szeretnénk a kifejezést használni, akkor viszont úgy ejtjük mint egy angol kifejezésnek a rövidítését, tehát angol kiejtése [esz í ó]. És nem pedig [szeo], ahogy néha helytelen ejtik Magyarországon.

Magyar marketinges körökben általában a magyar kiejtés a gyakoribb.

SEO magyarul

A SEO illetve a Search Enginge Optimization magyar fordítása Keresőoptimalizálás, vagy Keresőmotor optimalizálás.