Facebook Hirdetések Elérés vs Megjelenések, Gyakoriság, CPM

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

Amikor valaki elkezd a Facebook hirdetésekkel foglalkozni, az egyik gyakori zavart okozó dolog, hogy megértse a Facebook hirdetés Elérés, Megjelenések közötti különbséget és az ehhez kapcsolódó Facebook hirdetés mutatók, mint például a Facebook hirdetések Gyakoriság vagy CPM metrikákat.

Ebben a cikkben a célunk, hogy ezt a bizonytalanságot megszűntessük valamint érthető definíciókat és példákat adjunk ezekre az alapvető Facebook ads metrikákra, valamint tovább koncepciókra ezek kapcsán.

A bejegyzés végén pár gyakorian feltett kérdést is megválaszolunk a Facebook hirdetések Elérése, Megjelenések száma és a Facebook CPM-mel kapcsolatban.

Facebook Hirdetések elérése (Facebook Ads reach) vs. Megjelenések száma (Facebook Ads Impressions)

Ha egy nagyon rövid választ akarunk adni, akkor a Facebook hirdetések Elérése (angolul Facebook Ads reach) az a mutató, ami azt adja meg, hogy egy hirdetést hány ember látott legalább egyszer Facebookon, míg az Megjelenések (Facebook Ads Impressions) azt adja meg, hogy az adott Facebook hirdetést, vagy kampány hányan látták.

Facebook Hirdetések elérése, megjelenések száma, gyakoriság, CPM

Azaz, ha látsz egy Facebook hirdetést és rögtön aztán frissíted a Facebook hírfolyamodat és látod ugyanazt a Facebook hirdetést még egyszer, akkor a Facebook hirdetés Megjelenéseinek száma kettővel fog nőni, míg az Elérése csak eggyel.

A következőkben még jobban belemegyünk a részletekbe az egyes Facebook mutatószámokkal kapcsolatban.

Facebook Hirdetés Megjelenések

A Facebook hivatalos definíciója szerint: „A megjelenésszám azon alkalmak száma, amikor egy hirdetés egy példánya először jelenik meg valakinek a képernyőjén.”

Ez azt jelenti, hogy ha éppen görgeted az Facebook vagy Instagram feed-edet és látsz egy hirdetést, majd anélkül, hogy frissítenéd az oldalad, visszagörgetsz a hirdetéshez és még egyszer meglátod a hirdetés, a Facebook hirdetés Megjelenések mutatója csak eggyel fog nőni, nem kettővel.

Ha az oldalt frissíted, vagy később valamikor újra megnyitod a hírfolyamod és a hirdetést még egyszer látod, akkor a Megjelenések száma már kettő lesz, hiszen történt oldalfrissítés.

A Facebook hirdetések Megjelenések metrikája definíciója hasonló az egyéb online marketing platformokon meg niche-ekben használt Ad View (AV) metrikához, amire magyarul is csak AV-ként szoktak hivatkozni.

Facebook CPM (1000 hirdetésmegjelenésre jutó költség)

A Facebook CPM azt mutatja meg, hogy egy adott hirdetés vagy kampány átlagos ára vagy költsége mennyi 1000 hirdetésmegjelenésre számítva. A CPM a Cost per mille angol rövidítésből számítódik, és gyakorlatilag azt mutatja meg, hogy mennyire olcsó, vagy árnyaltabb kifejezést használva, mennyire költséghatékony egy adott Facebook kampány vagy éppen egy konkrét Facebook vagy Instagram hirdetés.

Kiszámolhatod a Facebook CPM-et, ha az ’Elköltött’ összeg Facebook hirdetés mutatót elosztod a Megjelenések mutatóval és ezt a hányadost megszorzod 1000-rel.

Fontos hozzátenni, hogy csak azért, mert egy Facebook hirdetésnek vagy kampánynak, vagy éppen egy hirdetéssorozatnak magas a CPM-e, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy az rossz eredményeket hoz és le kell az adott kampányt vagy hirdetést állítani.

Hiszen amennyiben egy adott Facebook vagy Instagram célközönség nagyobb valószínűséggel konvertál a weboldaladon (mert például egy magas keresetű demográfiai csoport, vagy éppen mert rendszeres online vásárlók), őket szignifikánsan drágább lesz elérni Facebook hirdetésekkel (azaz magas lesz a CPM), mint olyan embereket, akik ritkán vásárolnak online. Ez az oka annak, hogy általában a Facebook Hasonmás közönségeinek elérése is viszonylag magasabb költségű.

Erről a témáról részletesebben a Facebook hirdetés ára című cikkünkben írtunk.

Facebook Hirdetések Elérése (Reach)

A Facebook hirdetések Elérés (reach) mutatója azt mutatja meg, hogy hány emberhez jutott el az üzeneted a hirdetési kampány során.

Az, hogy hány embert tudsz elérni egy adott Facebook kampányban be lesz határolva azáltal, hogy hogyan határozod meg a Facebook hirdetéssorozat célzását. Nem tudsz több embert elérni annál, mint amit a Facebook hirdetés célzásánál megadtál, viszont az ott a Facebook által megadott maximálisan elérhető emberek számát sem fogod tudni valószínűleg elérni.

Részben nyilván azért, mert ez függ az általad megadott Facebook büdzsétől, részben pedig azért, mert a Facebook által megadott becslés a maximálisan elérhető emberek számát jelenti, amiben azok is benne vannak, akik mondjuk havi egyszer lépnek csak be FB-re vagy Instagramra.

Noha általában a Facebook hirdetők a CPM-et nézik, az egy Elérésre eső Facebook hirdetés költségét is kiszámíthatod, ha így könnyebb más hirdetési platformokkal összehasonlítani a Facebookot.

Facebook Hirdetés Gyakorisága (Frequency)

A Facebook hirdetések Gyakorisága (angolul Facebook Ads frequency) azt adja meg, hogy egy felhasználó átlagosan hányszor látta a hirdetéseidet. Számítása a Facebook hirdetések Megjelenések és Elérés metrikájának az elosztásával kapható meg.

Tehát ha egy adott kampány vagy FB hirdetés Gyakorisága 2, az azt jelenti, hogy egy felhasználó átlagosan kétszer látta az adott hirdetést az adott időszakban.

Facebook hirdetések Gyakorisága: Facebook ad fatigue

Nincs olyan, hogy egy adott hirdetésnek vagy kampány jó vagy rossz a Gyakorisága, hiszen ezt a Facebook mutatószámot csak kontextusban lehet elemezni és értelmezni. Azt is fontos figyelembe venni, hogy ha az időszakot megnöveled, ami a Facebook hirdetéskezelőben a kampányaidat teljesítményét mutatja, a hirdetések Gyakoriság mutatója is nyilvánvalóan nőni fog, hiszen egy hosszabb időszakban nagyobb az esélye, hogy valaki többször látja ugyanazt a hirdetés.

Arra azért figyelned kell, hogy egy rövid időszakban nem szabad hagynod, hogy a Gyakoriság túl magasra kússzon, hiszen ez azt jelenteni, hogy a Facebook és Instagram felhasználóknak, akiket megcéloztál a hirdetéseddel, túl gyakran jelenik meg a hirdetés. Ha ilyen történik, akkor ez az ún. ad fatigue-hez, magyarul hirdetés fáradtság-hoz vezethet, ami azt jelenti, hogy az adott felhasználó már túl sokszor látta ugyanazt a hirdetést, és biztosan nem fog megállni a görgetéssel, bárhol is legyen. Ez által az adott Facebook vagy Instagram hirdetés mutatói romlanak, ami összességében romló teljesítményhez vezet hosszútávon.

Erre különösen figyelni kell a Facebook remarketing kampányok esetén, ahol a célközönség mérete kicsi lehet, így gyorsan megnőhet a Facebook hirdetések gyakorisága.

Másrészt, nem szabad átesni a ló túloldalára sem, ne az legyen a célod, hogy a FB hirdetési Gyakoriságot minél alacsonyabban tartsd. Ha egy Facebook vagy Instagram felhasználó a hirdetést csak egyszer látja, kisebb a valószínűsége, hogy azt fogja tenni, amit mi szeretnénk tőle, legyen az bármi is (videó megnézése, vásárlás, e-mail megadás, stb.)

Összefoglalásként elmondható, hogy egy egyensúlyt kell találni a Facebook hirdetési frekvencia kapcsán, ami révén biztos lehetsz abban, hogy az üzeneted eljut a target audience-edhez, de mégsem bombázod unalomig ugyanazzal az üzenettel őket túl sokszor.