Facebook képméretek üzleti oldalaknak [2021] (profilkép + cover fotó)

Written by: roihacks.hu
Utolsó módosítás:

Nincs annál idegesítőbb, hogy a Facebook állandóan változtatja a különböző helyeken és formátumokban megjeleníthető képek és videók méreteit, különösen a Facebook borítókép méretét. Ezért gyűjtöttük össze ebben a posztban a Facebook üzleti oldalak számára legfontosabb Facebook képméreteket, amik leggyakrabban felmerülnek a FB üzleti oldal napi kezelése során.

A cikkben az alábbi Facebook képméretekre térünk ki. A cikkben megtalálod:

  • Facebook borítókép méret
  • Facebook üzleti oldal profilkép méret
  • Facebook hírfolyamban megosztott képek
  • Facebook carousel képméretek
  • Facebook üzleti oldal stories kép méretek

Ebben a cikkben kizárólag a Facebook üzleti oldal profiljának képeire koncentrálunk, valamint az organikusan megosztott posztokra.

Ha a különböző Facebook felületeken (placements) megjelenő hirdetések képméreteit szeretnéd megnézni ezt a cikkünket ajánljuk:

Amennyiben az Instagram hirdetések és posztokhoz ajánlott képméretekre és videóméretekre vagy kíváncsi, akkor ajánljuk figyelmedbe az alábbi posztot, ahol kifejezetten ezzel foglalkoztunk:

Amennyiben az Instagramon és a Facebookon megjelenő videós méreteire vagy kíváncsi, akkor az alábbi cikkünket olvasd el:

  • Facebook videó hirdetések és képméretek (még nem került posztolásraI

Facebook oldal profilkép méret (Facebook profile picture)

A Facebook üzleti oldal profilképének mérete esetén egy a biztos: a képet négyzet vagy kör alakú képként készítsük el. A Facebook a feltöltött képet a profilunkon kör alakú képként fogja megjeleníteni.:

Facebook profilkép méret - Facebook képméretek

Még annyit közöl a Facebook, hogy desktopon 170*170, okostelefonon 128*128-as méretben fog a profilkép megjelenni. De a Facebook a magasabb felbontású változatot is tárolja egészen 2048*2048-as formátumig, szóval a lényeg csak az, hogy négyzet alakú legyen. De a kör alakúra alakítás miatt a kép négy sarkában ne legyen érdemi információ, mert azt le fogja vágni a Facebook az alap megjelenítésnél

Facebook cover photo méret

A Facebook a borítókép esetén sem mondja meg pontosan, hogy milyen szélességgel és magassággal készítsük el a Facebook oldal borítóképét. De legalább annyi támpontot ad, hogy a Facebook cover képeket legalább 400*150-es képpontarányban készítsük el. De mi ennél magasabb felbontást javaslunk.

Facebook borítókép méret - Facebook képméretek

Azt is fontos tudni, hogy a Facebook borító képeket más felbontásban jeleníti meg a Facebook mobilon (640-es szélesség, 360 képpontos magasság), és számítógépen (820*312).

Ennél nagyobb képfelbontásban is elkészíthetjük a képeket, egészen 1958*754 pixelig jeleníti meg a Facebookon a borítóképeinket.

Bármilyen méretben készítjük, arra figyeljünk, hogy 2.63:1-es a megfelelő képarány a Facebook borítóképekhez üzleti oldalaknál. (profiloknál kissé eltérő).

Mindenképp teszteljük, hogy hogyan jeleníti meg a Facebook a feltöltött cover photo-nkat mobilon és asztali gépen, mielőtt véglegesítenénk azt.

Írtunk egy külön cikket a Facebook borótképekről, a méret mellett egyéb best practice-ekre is kitérünk, itt tudod elolvasni.

Facebook hírfolyamban megosztott képek méretei

A hírfolyamban többféle arányban tudnak a képek megjelenni. Nyilván a célunk az lehet, hogy a megosztott képeink minél több helyet töltsenek ki a felhasználók képernyőjén, hiszen így a legnagyobb esélye, hogy megállnak a görgetésben.

Ezért a javasolt képméret a Facebook hírfolyamban megosztott képekre a 1080*1080-as vagy 1200*1200-as felbontás. De ahogy említettek, itt  tényleg nincs semmi kőbe vésve, a Facebook horizontális és vertikális képeket is feltölt úgy, hogy nem vágja le a képek széleit.

Facebook carousel képméretek (Facebook galéria képméretek)

Facebook carouselek (vagy magyar nevén galéria képek) kiválóak, ha egyszerre több cikket, vagy éppen több terméket szeretnénk megosztani a Facebookon egy bejegyzésben. Sok felhasználóból nagyobb engagement váltható ki egy Facebook carousel-lel poszttal mintha szimplán egy képet osztanánk meg. (és mint tudjuk, a Facebook imádja az engagement-et).

Hasonlóan a sima képekhez, a Facebook itt is 1:1-es képarányt preferál. Sőt, a hírfolyamban megosztott képekkel szemben, itt a képek mindenképp négyzet alakban fognak megjelenni, szóval érdemes a Facebook carousel képeket 1080*1080-as Facebook képméretben elkészíteni, hogy a képek a lehető legjobban nézzenek ki.

Facebook Stories képméretek

Ahogy a Facebook carousel-ek, úgy a Facebook Storyk is megoszthatók üzleti oldalról, és sokszor, ha jó a tartalom, nagyobb engagement-re is számíthatunk még Facebook hirdetés nélkül is, hiszen a verseny sokkal kisebb a Story felületen, mint a Faceboook hírfolyamban.

Ha Facebook Story-t osztunk meg, akkor természetesen ebben a hosszúkás képformátumban kell tennünk azt. Persze, az sem a baj, ha mondjuk négyzet alakú a képünk, akkor a Facebook fogja úgy módosítani, hogy így is meglehetősen jó jelenjen meg a képünk a Facebook story-ban.

Facebook Story képméret - Facebook képek méretei üzleti oldalaknak

A Facebook story-k képeink képaránya 9:16-os, és a képek maximum mérete 1080*1920-as.

Facebook képek elkészítése grafikus nélkül – ingyenesen

Ha nem akarod fejben tartani a Facebook képméretekről ezt a rengeteg képfelbontást és képarányt, és a képeket sem egy grafikus hanem neked vagy a webdizájn-hoz annyira nem értő kollégádnak kell elkészítenie, akkor mindenképp ajánlom neked a canva.com nevű oldalt.

Számos sablon elérhető , ami révén grafikai tudás nélkül alakíthatsz át már nagyon jól összerakott Facebook képeket. Minden Facebook képformátumra elérhető sablon:

Noha a Canvának van fizetett verziója is, ami további funkciókat biztosít, az ingyenes verzió bőségesen elegendő arra, hogy a fent írt Facebook képeket elkészítsük olyan képméretben, amiben mi szeretnénk, vagy pontosabban, ahogy a Facebook számára ideális.

Facebook képméretek összefoglalás

Na, kb. ennyit a képméretekről, a Facebook marketing nem éppen legizgalmasabb területe. Annyit még végezetül javasolnánk, hogy vedd a cikkben szereplő képméreteket alapul, de nem felejtsd el, hogy a Facebook folyamatosan módosítja ezeket a képméreteket, így mindig érdemes figyelemmel követni, vagy az előnézet mód segítségével tesztelni még posztolás előtt, hogy az adott kép megfelelően jelenik-e meg mobilon vagy asztali gépen.

Van olyan Facebook képméret formátum, amit kihagytunk a Facebook képméret gyűjtésünkből? Írd meg egy lenti kommentbe, és válaszolni fogunk rá.

Ahogy említettük, még van pár cikkünk hasonló témában, ezeket is ajánljuk, hogy nézd meg: