Facebook Pixel Helper Útmutató – Mi az és hogyan kell használni?

Written by: roihacks.hu
Utolsó módosítás:

Ha aktívan futtatsz Facebook hirdetéseket, akkor a Facebook Pixel Helper Chrome bővítményt mindenképp használnod kell, hiszen segítségével könnyen leellenőrizheted, hogy megfelelő-e a Facebook Pixel implementációd és a hibák kijavításában is nagy segítséget nyújthat.

Ebben a cikkben minden fontos tudnivalóra kitérünk a Facebook Pixel Helper kapcsán. Bemutatjuk a Pixel Helper legfontosabb funkcióit és azt, hogy hogyan tudod használni őket.

A blogposzt végén pár gyakorian ismételt kérdést is megválaszolunk a Facebook Pixel Helper Chrome Bővítmény kapcsán.

Mi az a Facebook Pixel Helper Chrome Extension?

Mi az a Facebook Pixel Helper

A Facebook Pixel Helper (magyarul Facebook Képpont Segítő)  a Facebook saját fejlesztésű Google Chrome bővítménye, ami megmutatja, hogy egy adott weboldalon jelenleg milyen Facebook Pixelek aktívak, valamint azt is mutatja, hogy bizonyos felhasználói műveletekre milyen Facebook alap és egyéni események (Custom és Standard Event-ek) aktiválódnak az oldalon.

A Facebook Pixel Helper letölthető és telepíthető erre a linkre kattintva.

A Facebook Pixel Helper használata

Amint telepítettük a Pixel Helper Chrome bővítményt, a képernyő jobb felső oldalán fogod látni a bővítményt. Bármiféle egyéb beállítás nélkül, nyisd meg a weboldalad, vagy bármilyen weboldalt, és látni fogod, hogy a Pixel Helper felismer bármilyen Facebook Képpont kódot az oldalon.

Facebook Pixel a weboldalon észlelve

Még akkor is, ha eddig semmilyen komolyabb Pixel beállítást nem végeztél el az oldalon, csak egyszerűen bekötötted a Facebook Pixel alapkódját, legalább egy Facebook Pixel Pageview eseményt fel kell a Pixel Helpernek ismernie. Ebben az esetben a FB Pixel Helper ikonja kékre vált, és egy szám is megjelenik rajta zöld alapon.

Amennyiben a Facebook Pixel Helper nem talál Pixel kódot az adott oldalon, akkor a Pixel Helper nem lesz kék, ahogy az alábbi képen látható:

Nincs Facebook PIxel az oldalon a FB Pixel Helper szerint

Ha legalább egy Facebook képpontot észlel a bővítmény a weboldalon, akkor rá tudsz kattintani a bővítményre, ami így kibővül, és több információt nyújt azokról a Pixel eseményekről, amik az oldalon aktiválódtak. A következő képernyőmetszeten láthatod, hogy három Pixel kód aktiválódott a weboldalon, és mindegyikük egy PageView (azaz Oldal megtekintés) eseményt küldött be a Facebooknak:

Facebook Pixel Helper - Oldalmegtekintés események

A zöld alapon lévő fehér pipák azt jelik, hogy egyéni vagy alapesemények aktiválódtak az oldalon, és a Facebook Pixel Helper nem lát hibát az implementációjukban. Két Pixel emellett úgynevezett microdata-t is észlelt az oldalon, ezért látható az 5-ös szám a Pixel Helper ikonon.

Facebook Pixel Helper Működése – FB Pixel Alapesemények

A legegyszerűbb módja, hogy elmagyarázzuk azokaz az infókat, amik a Pixel Helperen megjelennek, ha egy példát mutatunk be. Az alábbi ViewContent Pixel esemény az mvmtwatches.com nevű oldalon aktiválódott.

Facebook Pixel Helper View Content event - Parameters sent in

(Egyébként ez egy nagyszerű módja a Facebook Pixel Helper megtanulásának és hogy profi Facebook Pixel implementációkat tanulmányozzunk, hogy ha egy weboldalon járunk, akkor mindig lecsekkoljuk, hogy milyen Pixel események aktiválódnak az oldalon bizonyos felhasználó interakciókra és milyen esemény paramétereket küldenek be a Facebooknak.)

Ahogy látható, először az látható, hogy milyen egyéni paraméterek kerülnek beküldésre az eseménnyel együtt.

CUSTOM PARAMETERS SENT

content_type: product
content_ids: 1426046156882
value: 19500
content_name: Astro Blue
currency: USD
 

Majd mivel a Facebook Speciális Megfeleltetést (angolul Facebook Advanced Matching) is bekapcsolták a Facebook Pixelüknél, azt is láthato, hogy az Tartalom Megtekintés (ViewContent) eseménnyel együtt beküldik a vásárló nevével, telefonszámával és irányítószámával kapcsolatos adatokat. (természetesen ezeket a személyes adatokat a Facebook kivonatoltja, szóval nem kell aggódnod a személyes adataid miatt).

ADVANCED MATCHING PARAMETERS SENT

fnShow
lnShow
phShow
zpShow

Végül pedig további információkat szerezhetsz a Facebook eseményről. A Facebook Pixel Helper azt is megmutatja, hogy a Facebook Pixel milyen módszerrel lett beállítva (ebben az esetben manuális módon, mely URL-en aktiválódott az adott esemény, hány miniszekundum volt az esemény betöltése, stb.

EVENT INFO

Setup Method: Manual
URL CalledShow
Load Time: 38.14 ms
Pixel CodeHide

 

fbq(„track”,”ViewContent”,{content_name:a.title,content_ids:a.id,value:a.price,content_type:”product”,currency:”USD”})
Pixel LocationShow
Frame: Window
Matched Products: 1426046156882,1426046156882,1426046156882,1426046156882,1426046156882,1426046156882
 

Facebook Pixel Helper a hibák javítására

A Facebook Pixel Helper két különböző módon jelentheti a hibákat. Ha a Pixel esemény be volt küldve, de mégis valami hibát észlel a Chrome bővítmény, akkor a Pixel Helperen az alábbi módon sárga vagy piros ikon fog valamilyen figyelmeztetéssel megjelenni.

Pixel Helper - Warning - AddToCart data

Ahogy ezen a példán láthatod, a hiba oka a fenti képesn, hogy az esemény érték paramétere nem megfelelően lett formázva és a Facebook nem fogja tudni a beküldött adatot ebben a formában.

Felhasználva a Facebook Pixel Helper hibajelentését, azon nyomban javítani érdemes a hibát, hogy a Facebook hirdetéseid eredményei megfelelő ódon jelenhessenek meg a riporting részen, valamint a Facebook algoritmusa is megfelelő adatok alapján tudja a hirdetést optimalizálni.

Egyéb gyakori Facebook Pixel hibák, amiket a Pixel Helper jelenteni tud:

  • Túl sok időt vett igénybe
  • A FB Pixel nincs termékkatalógussal összekötve (az egyik legyakoribb hiba webshopoknál)
  • Érvénytelen Pixel azonosító
  • A Pixel az oldalon többször is aktiválódott
  • Pixel nem töltődött be, stb.

További magyarázatot találsz ezekről a Facebook Pixel Helper hibaüzenetekről és hogyan javíthatod ezen Pixcel hibákat az alábbi linken. Tartsd észben, hogy a Facebook Pixel Helper sem tökéletes, néha olyat is hibának észlel, ami valójában jól működik.)

Ha segítségedre van szükséged, egy-egy hiba kapcsán, velünk is felveheted a kapcsolatot az alábbi linken.

Button Click or Microdata Automatically Detected

A Facebook Pixel Helper szintén észlelni fog bizonyos elemeket, interakciókat az oldalon, amiket nem állítottál fel Pixel eseményként.

Két ilyen automatikus felismert elem a gombkattintások (Button Clicks), és a mikroadat címkék (Microdata Tags).

Button Click Automatically Detected - Facebook Pixel Helper

A ’Button Click Automatically Detected’ általában minden olyan gombkattintásnál megjelenik, ami esemény lehetne, de nem állítottál fel.

Az oldalon elhelyezett Mikroadat címkék további információt nyújthatnak a weboldaladról, vagy az oldalon megjelenő termékeidről. Három típusú mikroadat van, amit a Facebook elfogad: Schema.org, OpenGraph és JSON-LD.

Mivel a legtöbb weboldal ritkán implementálja ezeket a mikroadatokat, a legtöbb esetben, ha rákattintasz a ‘Microdata Automatically Detected’ üzenetre, csak üres array-kat látsz.

Custom Paramers Sent – Microdata
Schema.org: []
DataLayer: []
OpenGraphShow
JSON-LDShow
MetaShow

Egyéni Konverzók (Custom Conversions) a Pixel Helperen

Amennyiben implementál egyéni konverziókat a Facebook Events Manageren keresztül, a Pixel Helper fel fogja ismerni ezeket, egy eltérő ikonnal, mint a standard vagy custom eventek esetén láthatsz:

Pixel Helper - Customer Conversion Example

Ahogy ezen a példán láthatod, a ’Check cart’ egyéni konverzió lett a Facebookra beküldve a Facebook Pixel segítségével. Noha itt az Egyéni konverzió beállítása nem éppen ideális, hiszen sem esemény kategória sem érték nem volt az Facebook Egyéni Konverzióhoz beállítva.

Facebook PPC ügyfélszerzés Facebook Pixel Helper segítségével

A Facebook Pixel Helper nemcsak a Facebook Képpont implementációs hibáinak a felfedésére, hanem Facebook hirdetéseket futtató ügyfelek szerzésére is tökéletesen használható – legyünk akár freelancerek vagy profi Facebook hirdetésekkel foglalkozó ügynökség. Két fajta módon lehet velük ügyfeleket szerezni:

Facebook Pixel Implementációs szolgáltatás

Az egyik módja, hogy a Facebook Pixel Helpert ügyfélszerzésre használjuk, ha Facebook Pixel implementációs szolgáltatást nyújtunk.

Amennyiben nagyon profik vagyunk a Facebook Képponttal, és Pixel Alap és Egyéni események beállításával és egyéb technikai részletekkel, akkor ez egy logikus szolgáltatásnak tűnik, hiszen kevesen értenek igazán mélyen a Facebook Pixel beállításhoz.

A könnyebb módja pedig, ha ilyen Facebook Képpont bekötésével és beállításával kapcsolatos szolgáltatást kínáljunk pedig, hogy nem olyanoknak próbáljuk eladni ezt a szolgáltatást, akik még nem is csináltak az oldaluknak Facebook Pixel, mert azt sem tudják mi az. Hanem épp ellenkezőleg olyanoknak, akik tudják miről van szó, de valami miatt a Facebook Pixel implementációjuk hibás, vagy nem éppen tökéletes.

Mi is nyújtunk ilyen technika Facebook Pixel bekötésével és beállításával kapcsolatos szolgáltatást, szóval amennyiben segítségre van szükséged, itt tudsz érdeklődni.

Facebook Pixel sima Facebook PPC ügyfelek szerzésére

A második mód természetesen, hogy rendes Facebook PPC ügyfeleket szerzel vele. Ha úgy látod, hogy a Facebook Pixel esemény implementációjuk hibás, de látod a Facebook Hirdetéstárban, hogy jelenleg is aktívan hirdetnek a Facebook feltehetően jelentős büdzsével, akkor biztos lehetsz benne, hogy egyéb hibákat is találhatsz a Facebook hirdetéseikben.

Így függetlenül attól, hogy belsős emberük van, vagy egy szabadúszóval vagy egy ügynökséggel dolgoznak, a Facebook Pixel rossz implementációja kiváló ’selling point’ lehet, hogy megpróbáljuk őket a kliensünkké tenni.

A Facebook Pixel javítását, akár mint ingyenes szolgáltatás is kínálhatod, így minden bizonnyal megszerezheted a bizalmukat, és a Facebook hirdetések kezelését már a megfelelő díjazásoddal tudod elvégezni.

Gyakorian Ismételt Kérdések – Facebook Pixel Helper

Miért mutat több Facebook Pixelt a Facebook Pixel Helper?

Amennyiben több FB Képpontot látsz egyszerre a Pixel Helperen, az nem egy bug, azt jelenti, hogy több mint egy Pixel van az oldalodra bekötve.

Van Facebook Pixel Helper a Firefoxon?

Nem, sajnos nincs Facebook Pixel Helper a Firefox böngészőben, jelenleg csak a Google Chrome-ban érhető el, így semmilyen más népszerű böngészőben sem (Opera, Safari.) Kivétel a Microsoft Edge, ami már Chromium alapú, így működik a Google Chrome kiegészítőivel.

A Facebook Pixel Helper nem működik, mi a teendő?

Ezt elég nehéz megmondani, anélkül, hogy látnánk a böngésződ. Két dolgot tehetsz, ami jó esetben segít megoldani a problémádat.
Először bizonyosodj meg erről, hogy a legfrissebb verzióját használód a Google Chrome-nak, és frissítsd, ha egy régi verziót használt.

Másrészt, szintén segíthet, ha eltávolítod, majd újra telepíted a Pixel Helpert a Chrome-ra.