Google Tag Manager WordPress weboldalakra telepítése és bekötése

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

A WordPress a világ legnépszerűbb blog és tartalomkezelő rendszere (CMS-e) és Magyarországon is sokan használják, ezért úgy gondoltam, egy külön blogposztban érdemes bemutatni, hogy hogyan tudjuk a Google Tag Managert egy WordPress weboldalra telepíteni.

Ebben a Google Tag Manager WordPress útmutatóban két módszert fogok bemutatni, amivel nagyon egyszerűen tudjuk a Google Tag Managert a WordPress oldalunkra bekötni anélkül, hogy a weboldal kódját  közvetlenül módosítanánk:

 1. Google Tag Manager for WordPress plugin használata
 2. Insert Headers and Footers plugin használata

Emellett a cikk végén arra is kitérünk, hogy mik az ajánlott lépések, vagy éppen lehetőségek a Google Tag Manager kód WordPress weboldalakon való elhelyezése után, amennyiben ki szeretnénk használni a Google Tag Manager-ben rejlő potenciált.

A Google Tag Manager WordPress-re való bekötése előtt

Mielőtt a telepítésnek nekiállnánk, egyrészt jó tudni, hogy pontosan mire való a Google Tag Manager, ezt a kezdőknek szóló GTM útmutatómban olvashatod el részletesebben.

Emellett egy másik bejegyzésben azt mutattam be általánosságban, hogy hogyan kell a Google Tag Managert bekötni a weboldalakra, ezt a cikket pedig azért jó előtte átolvasni, hogy ha még nem hoztad létre a Google Tag Manager fiókot, akkor ebben a cikkben leírom annak a lépéseit, valamint arról is írok, hogy pontosan ez a Google Címkekezelő telepítési folyamat hogyan néz ki.

Google Tag Manager bekötése WordPress weboldalakra

Ebben a cikkben tényleg csak a Google Tag Manager WordPress oldalra történő telepítésének gyakorlati lépéseire kívánok koncentrálni.

Alapvetően két módja van annak, hogy ezt a Tag Managert WordPress oldalaknál implementáljuk. A CMS-ek és más tartalomkezelő rendszerek nagy előnye, hogy nem kell hozzá fejlesztői tudás, sokszor pluginok segítségével alakíthatunk az oldalunkon.

Így van ez a Google Tag Manager telepítése kapcsán is. Két egyszerű WordPress plugint fogok bemutatni, amivel nagyon könnyen lehet összekapcsolni a Google Tag Managert a WordPress szájtunkkal.

Aki azonban nem preferálja a plugin-okat, és csak egyszerűen be szeretné illeszteni a Google Tag Manager code snippet-jeit, és van tapasztalata a WordPress weboldalak kódjainak a módosításával, az természetesen a kódokba is beillesztheti azt. Erre a cikkben most külön nem térünk ki, mert kezdő felhasználóknak bonyolult lehet, és a WordPress pluginos megoldás is ugyanilyen jól működik, sőt, még további előnyöket is nyújt.

A Google Tag Manager for WordPress plugin telepítése (ajánlott módszer)

A Google Tag Manager for WordPress plugin az, amit mi javasolnánk a Google Tag Manager telepítésére. Hiszen, elég egyszerűen, csak a Tag Manager Container ID-t (tárolóazonosítót) kell a Plugin egy részébe bemásolni és minden mást megold helyettünk a plugin.

Google Tag Manager for WordPress Plugin

Emellett, ha már van tapasztaltunk a Google Tag Managerrel és a dataLayerrel, akkor elég haladó beállításokat is el tudunk a pluginban végezni, pl. módosítani tudjuk, hogy milyen adatok kerüljenek a WordPress pluginba beküldésre, vagy ha például a WooCommerce-et használjuk, hogy webshopot működtessünk a WordPress weboldalunkon, akkor például Enhanced Ecommerce modult is automatikusan létre tudjuk hozni, és a Google Analytics-ben sokkal több, haladóbb szintű e-commerce kimutatáshoz is hozzáférhetünk.

 1. Első lépésben telepítsük, majd aktiváljuk a Google Tag Manager for WordPress plugint, ami itt érhető el: https://wordpress.org/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/
 2. Amint a WP Plugint aktiváltuk, a bal oldali menüsávban a ’Settings’-re majd a itt a ’Tag Managerre’ kattintsunk, és így tudjuk majd a telepítést és egyéb beállításokat elvégezni.
 3. Szerencsére ennél a pluginnal, nekünk még a Tag Manager kódjához sem kell nyúlnunk, csak a Google Tag Manager ID-t kell bemásolnunk a megfelelő helyre, amit a Plugin nyitólapján találsz meg:

Google Tag Manager for WordPress Plugin telepítése

 1. Ezt a Google Tag Manager ID-t, vagy magyarul Tárolóazonosítót a GTM fiókodba bejelentkezve, a képernyő jobb oldalán, felül láthatsz. Az azonosító, mindig úgy kezdődik, hogy GTM-, majd egy betű és számkombináció. Ez látható a képen is.Google Tag Manager ID - Tárolóazonosító
 2. Amint kimásoltuk ezt a GTM ID-t, illesszük is be a plugin megfelelő mezőjébe és mentsünk rá a Pluginra.
 3. A második alapbeállítást hagyhatjuk a default-on, azaz, hogy a no-script részét a GTM-kódnak rakhatja a plugin a footer-be. A Google nem ezt javasolja, de ez csak úgyis azokat érinti, akik olyan böngészőt használnak, ami nem támogatja a JavaScript-et, ami ma már nagyon ritka.

A Google Tag Manager for WordPress plugin további beállításaival meghatározhatjuk, hogy milyen adatok kerüljenek a dataLayer-be beküldésre. Mivel ezek haladóbb beállítások, ezekre nem térek ki ebben a cikkben, de jó tudni róla, hogy ezek a haladóbb beállítások adják ennek a pluginnak az igazi erejét. Amennyiben szeretnél róluk többet megtudni, akkor jelezd a lenti kommentmezőben, és lehet egy külön cikket írok ezek a profiknak szóló beállításokról.

Google Tag Manager bekötése Insert Headers and Footers WordPress Pluginnal

Amennyiben csak egy egyszerű gyors megoldást szeretnénk, akkor az Insert Headers and Footers plugin is elegendő lehet. Ezt az alábbi linken találjuk meg:

https://wordpress.org/plugins/insert-headers-and-footers/

A Google Tag Manager WordPressre való telepítésének a lépései ebben az esetben az alábbiak.

 1. Telepítsük majd aktiváljuk a WordPress plugint.insert headers and footers WordPress plugin
 2. Menjünk meg a Settings oldalra a WordPress Admin felületén, és itt válasszuk ki az Insert Headers and Footers plugint
 3. Alapvetően három nagy téglalapot fogunk látni, amivel a Headerbe, a Footerbe és a Body tetéjére tudunk script-eket elhelyezni.
 4. A Google Tag Manager fiókunkban az interface jobb felső részében lévő Container ID-re, vagy magyar nevén Tárolóazonosítóra kattintsunk rá, így meg fog jelenni a két kód részlet, amit be kell másolnunk.
 5. A Felső kódot másoljuk ki, és a pluginban a Head részbe másoljuk be:
 6. Ezt követően pedig az alsó kódrészletet másoljuk ki és a pluginnak a ’Scripts in Body’ részébe illesszük be a kimásolt kódot.
 7. Ha mindkettővel megvagyunk, kattintsunk a ’Save’ gombra.

Google Tag Manager WordPressre való telepítése utáni következő lépések

Bármelyik módszert is használtuk, érdemes a telepítés után ellenőrizni, hogy a Google Tag Manager megfelelően lett a WordPress weboldalunkra bekötve. Két ilyen ellenőrzési módszerről is írtam az általános Google Tag Manager telepítéses cikkben, ha érdekel ott tudod megnézni.

Emellett szintén érdemes az első marketing tag-eket is publikálni a Google Tag Managerrel, hogy lássuk, hogy tényleg megfelelően működik a Google Tag Manager. Pár ilyen blogbejegyzés a ROIHacks.hu-ról:

 • Facebook Pixel bekötése Google Tag Managerrel
 • Universal Google Analytics telepítése Google Tag Managerrel
 • Google Analytics 4 telepítése Google Tag Managerrel
 • Google Analytics Eventek (Események) beállítása Google Tag Managerrel