ROAS jelentése, számítása és alkalmazása az online marketingben

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

Amennyiben több marketing csatornán is futtatunk fizetett hirdetés kampányokat, akkor jó látni, hogy az egyes kampányok megtérülése hogyan viszonyul egymáshoz. Pont erre találták ki a ROAS mutatót, amit ebben a cikkben most be fogunk mutatni.

A blogposztban ki fogunk térni az alábbiakra:

  • mi az a ROAS, a ROAS jelentése
  • ROAS képlete, számítása egy példán keresztül
  • Return on Ad Spend mutató hiányosságai
  • ROI vs ROAS különbségek
  • ROAS a Facebook hirdetéseknél és a Google Ads esetében

ROAS jelentése

A ROAS a Return on Ad Spend angol mutató rövidítése, azaz magyarul a hirdetésköltségre eső megtérülés, amit az online marketingben a fizetett hirdetések megtérülésének számítására használnak.

Amennyiben a mutató 100% feletti, akkor legalább a hirdetés árát visszahozta az adott hirdetéskampány, persze ez nem jelenti feltétlenül azt

Amennyiben adatvezérelt módon szeretnénk a marketing büdzsénket elosztani, akkor érdemes minden fizetett csatornára ezt a mutatót kiszámolni, és eszerint allokálni a büdzsét.

ROAS képlete, számítása egy példán keresztül

A Return on Ad Spend (ROAS) mutatót az alábbi képlet szerint tudjuk kiszámítani:

ROAS jelentése, számítása, képlete

Több hirdetés platform, amennyiben a konverziós mérésünk megfelelően van setupolva, akkor alapból megadja ezt a mutatót nekünk, máshol nekünk kell a fenti képlet szerint kiszámolni. A Facebook hirdetéskezelőben például így néz ki:

ROAS mutató Facebook hirdetéskezelőben

Vegyünk egy nagyon egyszerű példát. Ha van egy Google remarketing kampányunk például, ahol eköltöttünk 10 ezer forintot, és a konverziókból, amiket a kampány behozott 50 ezer forint lett, akkor a remarketing kampány ROAS-a 500%, vagy 5,0 lesz.

Return on Ad Spend alkalmazása az online marketingben

A ROAS mutatószámot többféleképpen is fel tudjuk használni, ha adatvezérelt módon szeretnénk a fizetett hirdetéseink megtérülését figyelemmel kísérni, valamint a teljesítménye alapján a kampány beállításait javítani.

Egyrészt az egyes különböző hirdetési platformokat, online marketing csatornákat össze tudjuk hasonlítani a ROAS szempontjából, és ez alapján a marketing büdzsét úgy tudjuk allokálni, hogy az céges szinten a legmagasabb megtérülést eredményezze.

Ennek kapcsán fontos arra felhívni a figyelmet, hogy hirdetési platformok, webanalitikai szoftverek sok esetben elég eltérően rendelik hozzá a konverziókat az egyes kampányokhoz, csatornákhoz, így eltérő módon riportálhatják a konverziókat, így ezzel együtt a ROAS értékeket is.

Tehát amennyiben különböző fizetett csatornákat hasonlítunk össze megtérülési szempontból, akkor fontos figyelni erre az eltérő attribuciós modellnek a kérdésére, vagy éppen érdemes egy webanalitikai rendszerben (pl. Google Analytics-ben), az elemzéseket megtenni.

Másik alkalmazási lehetősége a ROAS-nak, ha egy adott kampány vagy csatorna megtérülését trendszerűen vizsgáljuk. A ROAS a nap végén az a mérőszám, nem a CPC vagy a CPM, ami visszaadja azt, hogy hogyan változik a fizetett kampányaink teljesítménye.

Így amennyiben a ROAS csökkenését figyeljük meg egy kampány esetén, akkor jobban megvizsgálhatjuk, hogy mi okozza a kampány megtérülésének csökkenését, és szükség szerint javíthatunk rajta, vagy éppen a kampány leállítása mellett dönthetünk.

Return on Ad Spend mutatószám hiányosságai

Két dologra érdemes felhívni a figyelmet a Return on Ad Spend mutató kapcsán. Egyrészt, csak úgy mint a ROI, nem vizsgálja az időt mint fontos tényezőt a megtérülés számításánál.

A már komplexebb megtérülési mutatószámok, mint pl. az NPV vagy a IRR ezt az idő tényezőt is számításba veszik. Hiszen értelemszerűen nem mindegy, hogy a 200%-os megtérülést egy kampány vagy csatorna egy nap alatt vagy 1 év alatt hozza be.

Másrészt a ROAS másik hiányossága, hogy a megtérülést bevételre és nem pedig Gross Marginra számítja. Azaz attól még, hogy a ROAS-unk 100% felett van, még nem jelenti azt, hogy a kampányunk nyereséges, hiszen a legtöbb esetben a bevétünk az ELÁBÉ megléte miatt nem teljes profit. Szóval ezt vegyük figyelembe, amikor a ROAS-ra optimalizálunk, vagy pl. Google Ads esetében kampánybeállításoknál Cél ROAS-t határozunk meg. (lásd később).

ROAS a Facebook Ads hirdetésekben

Ahogy már említettük, amennyiben a Facebook Pixelt létrehoztuk és megfelelően beállítottuk a konverziós eseményeket, jelen esetben főképp azokat, ahol érték paraméter is van, mint például a Vásárlás Pixel Esemény, akkor a Facebook Hirdetéskezelőnk riporting felületén fogjuk tudni a Facebook hirdetéskampányink ROAS-ját vizsgálni.

Azt fontos tudni, hogy a Facebook hirdetéskezelő alapbeállítása, hogy a Facebook minden konverziót magához rendel (attributál), ahol kattintást generált az elmúlt 7 napban, vagy a felhasználó megtekintette a hirdetést az elmúlt egy napban.

Így ha sokszor a Facebook hirdetéskezelőben szereplő konverziós értéket hasonlítjuk a Google Analytics-ben lévő konverziós értékhez, akkor a Facebook hirdetéskezelőben egy jelentősen nagyobb érték szerepelhet.

Korábban ez a különbség a Google Analytics és a Facebook hirdetéskezelő riporting felülete között még extrémebb lehetett amúgy, de az iOS14 update óta, megszűnt a Facebook 28 napos konverziós hozzárendelési modellje.

ROAS a Google Ads hirdetésekben

A ROAS a Google Ads (Adwords) hirdetésekben is fontos szerepet játszik. A manuális licitstratégiák mellett vannak automatizált licit stratégiák is, ezek közül az egyik a Cél-ROAS ajánlattételi stratégia.

Ezekben az esetekben ugye nem állítunk be a kulcsszavakra manuális módon liciteket, hanem megadjuk a Google Adwords-nek, hogy milyen ROAS-t szeretnénk a kampánnyal elérni, milyen kulcsszavaink vannak (keresési hirdetés esetén), és a Google arra fog törekedni, hogy az adott kampánybüdzsé mellett ezt a cél ROAS értéket elérje.

Természetesen ennek a licitstratégiának az alapfeltétele, hogy a Google Ads konverziókövetése megfelelően legyen beállítva. Mind a konverzió megfelelően kerüljön rögzítésre, és a vásárlások esetén bekerülő érték is a tényleges tranzakciós érték legyen.

ROI és a ROAS különbségei

A ROAS és a ROI között a fő különbség, hogy a ROI-t általánosságban más üzleti területen is szoktál alkalmazni, míg a ROAS főleg csak az online marketingben jellemző.

Amennyiben online marketing a kontextus, akkor a fő különbség, hogy a ROAS az csak a hirdetésköltségeket veszi a figyelembe, míg a ROI esetén minden a csatornához kapcsolódó költséget (ügynökség/beszállító díja, grafikus díja, stb.), érdemes a ROI számítása során figyelembe venni.

Ennek következtében a ROAS-t nem igazán lehet a SEO tevékenységünkre számítani, mivel értelemszerűen a keresőoptimalizálás esetén nincsen hirdetési költség. Ekkor érdemes inkább a ROI-val dolgozni, ahol a kontent marketing, a linképítés költségét is be tudjuk a megtérülés számításába venni.

Return on Ad Spend – Gyakran Ismételt Kérdések

Minek a rövidítése a ROAS?

A ROAS az angol Return on Ad Spend rövidítése.

Mi az a ROAS és mi a képlete?

A ROAS a Return on Ad Spend, azaz hirdetési díjra eső megtérülés, és az alábbi képlet szerint számítható: ROAS=Konverziók értéke/Marketing költések összege.

Mi a ROAS magyarul?

A ROAS magyarra hirdetési díjra vagy költségre eső megtérülésként fordítható le.