Facebook hirdetés ára: Mennyibe kerül egy Facebook és Instagram hirdetés?

Written by: roihacks.hu
Utolsó módosítás:

Az egyik leggyakoribb kérdés kezdő Facebook hirdetőknél, hogy akkor mennyibe is kerül a Facebook vagy Instagram hirdetés, és milyen összeget érdemes egy-egy adott hirdetési kampányra rákölteni. Bár a kérdés jó, a válasz nem ilyen egyszerű, vagy ahogy mondani szokták, „attól függ”. Sőt maga a „Facebook hirdetés ára” kérdés kifejezetten komplex, de azért megpróbáljuk a lehető legjobban körbe járni a témát.

Ebben a cikkben noha konkrét válaszokat is fogunk adni a Facebook hirdetés árára, szeretnénk részletesen körbe járni a témát, hogy jobban megértsd mi is befolyásolja a Facebook és Instagram hirdetések árát, így a megfelelő szempontokat figyelembe véve tudd optimalizálni a Facebook hirdetés kampányaidat, ezáltal javítva a Facebook hirdetéseid megtérülését. Többet között kitérünk az alábbiakra:

 • Hogy működik a Facebook hirdetésrendszere?
 • A Facebook hirdetés ára, azaz mennyibe kerül a Facebook hirdetés és milyen metrikákkal lehet ezt jól mérni?
  • Facebook CPM (1000 hirdetésmegjelenésre eső Facebook hirdetésköltség)
  • 1 Facebook felhasználó elérésének átlagos költsége
  • Facebook CPC (Facebook átkattintás átlagos költsége)
  • Facebook CPA (Facebook konverzió átlagos költsége)
 • Mi befolyásolja a Facebook és Instagram hirdetés árát?
 • Facebook hirdetés ára – példák valós magyar hirdetési fiókokból
 • Facebook hirdetés ára vs Instagram hirdetés ára
 • Megéri-e nekünk a Facebook vagy Instagram hirdetés?

A Facebook hirdetési licitrendszere

Az első dolog, amit fontos megérteni a Facebook hirdetések ára kapcsán, hogy itt nem egy fix összegről beszélünk. Még ha mondjuk az Indexen vagy hasonló oldalon szeretnénk hirdetni, akkor fog nekünk egy sales house valami fix ajánlatot adni, hogy 1000 darab hirdetésmegjelenés (AV azaz Ad View), ennyi összebe fog kerülni. Ezzel szemben a Facebook és Instagram hirdetésmegjelenések végső összege mindig az adott pillanatban dől el.

A Facebookon a Google-hoz hasonlóan egy folyamatos hirdetési aukció alapján dől el, hogy melyik hirdetőnek melyik helyen jelenik meg a hirdetése és milyen összegért.

A részletekbe nem belemenve, annyit fontos megjegyezni, hogy míg a Google alap licitstratégiájára az jellemző, hogy a liciteket manuálisan állítgathatjuk, a Facebooknál épp ellenkezőleg az alap licitstratégia egy automatizált licit stratégia, amely a legalacsonyabb licitre optimalizál (persze mindkét hirdetési rendszerben ezt meg lehet változtatni).

Így amikor megadunk a Facebooknak egy X Ft napi kampányköltést, akkor a FB hirdetési algoritmusa arra fog törekedni, hogy azért az összegért kampánycéltól függően a legtöbb megjelenést, vagy  éppen a legtöbb konverziót érje el, miközben 1000 hirdetésmegjelenésre eső költséget (CPM-et) minimalizálja.

Mennyibe kerül a Facebook hirdetés? – Facebook hirdetés ára

Arra a kérdésre, hogy mennyibe kerül a Facebook hirdetés is nehéz válaszolni, vagyis lehet, de előtte vissza kell kérdeznünk arra, hogy pontosan mit értünk az alatt, hogy mennyibe kerül a Facebook és Instagram hirdetés:

 • Mennyibe kerül egy Facebook hirdetés vagy egy Instagram hirdetés megjelenése? (Facebook CPM)
 • Mennyibe kerül egy embert elérni Facebookon vagy éppen az Instagramon? (Facebook CPR)
 • Mennyibe kerül egy átkattintást szerezni Facebookról/Instagramról? (Facebook CPC)
 • Mennyibe került egy konverziót szerezni a Facebookról vagy az Instagramról? (legyen az egy lead vagy egy webshopban történő vásárlás) (Facebook CPA)

CPM (Egy megjelenésre jutó költség) Facebook hirdetéseknél

És végül mindegyik kérdésnek van értelme, mert ha a Facebook hirdetések költségét más hirdetési platformokkal, lehetőségekkel akarjuk összevetni, akkor általában valamelyik fenti metrikával szoktuk azt megtenni.

A már említett online médiumoknál, publisher-öknél, általában az AV-t szokták megadni, azaz egy bizonyos összegért vállalnak egy bizonyos számú hirdetésmegjelenést. Ha ezt szeretnénk összevetni a Facebook hirdetési díjával, akkor a Facebookon a CPM-et (Cost Per Mille), azaz az 1000 megjelenésre jutó megjelenési költség metrikát tudjuk használni.

1 Facebook felhasználó elérésére eső költség

Kissé eltérő metrika, ha nem az 1 vagy 1000 hirdetésmegjelenésre eső költséget számoljuk, hanem azt, hogy 1 egyedi felhasználót mennyibe kerül a Facebookon vagy az Instagramon elérni. A Facebook a Reach (magyarul Elérés) metrikával ezt is megadja.

Ha az 1 Facebook felhasználó elérésére eső költséget szeretnénk kiszámolni, akkor a Reach-et kell elosztani a Facebook kampányban elköltött összeggel.

Facebook CPC árak – Egy kifelé irányuló kattintásra eső költség Facebookon

Sok esetben, ha a Facebookot szeretnénk összehasonlítani más hirdetési rendszerekkel, akkor nem a CPM-et, hanem a CPC-t (cost per click), azaz egy átkattintásra eső költséget nézzük, hiszen például az árösszehasonlító oldalakon a kattintások után fizetünk ezeknek az oldalaknak.

Itt fontos megjegyezni, hogy a Facebook elég sok kattintás alapú metrikát mutat meg, amik mind különböző dolgokat jelentenek.

Megkülönböztetünk sima hivatkozáskattintást, ami lehet, hogy csak azt jelenti, hogy a felhasználó átkattintott a Facebook oldalunkra, vagy elindította a videós hirdetésünket, de nem jelenti feltétlenül azt, hogy át is kattintott az oldalunkra.

Amennyiben a tényleges oldalra való átkattintásra és annak költségére vagyunk kíváncsiak, akkor a ’Kifelé irányuló kattintások egységnyi költsége’ metrikát kell kiválasztunk a Facebook hirdetéskezelő riporting részében.

Facebook hirdetés CPA árak Magyarországon

Persze fontos a hirdetés megjelenítése és a kattintások mennyibe kerülnek, de a nap végén a legtöbb vállalkozásnak a legfontosabb, hogy mennyibe kerül egy ügyfélnek vagy vásárlónak a megszerzése, azaz hogy mennyi a Facebook hirdetések CPA-ja. (CPA=Cost per Acquisition, azaz 1 ügyfél, vásárló, lead stb. megszerzésére eső költség.)

Noha annak kapcsán, hogy mennyire kerül egy Facebook hirdetés a Facebook CPC és a CPM esetében is csak range-eket tudtunk mondani, a Facebook CPA-nál még azt sem nagyon, mert itt a viszonylag kevéstől a nagyon sokig, sok minden lehet a végső összeg.

Amennyiben egy akvizíció alatt a lead-eket értünk, azokat már 100 forint alatt is behozhatunk, míg ha valami nagy összegű B2B terméket vagy szolgáltatást értékesítünk, akkor a több tízezer vagy akár százezer forintot is kifizethetünk egy-egy konverzióért a Facebook-on.

Ezt a kérdést még tovább bonyolítja az attribúciós modellek kérdése. (magyarul konverzió hozzárendelési modellnek hívják.) Ezek a modellek alapján rendeljük hozzá az oldalunkon megvalósuló konverziókat a digitális média vagy (éppen offline) csatornákhoz, ami szükséges ahhoz, hogy megtérülésüket és az egyes csatornák hatékonyságát vizsgáljuk.

Azaz amikor például a Google Ads hirdetések és a Facebook Ads hirdetések konverziós költését kívánjuk összehasonlítani, akkor nagyon fontos, hogy ugyanazt az attribúciós modellt használjuk. Legjobb módja ennek talán a konverziók Google Analytics-ben való vizsgálata, majd a költségeket a Facebook ads hirdetéskezelőjéból hozzászámolva tudunk CPA-kat, azaz egy konverzióra eső költségeket kapni.

Hogy ezeket az alapvető Facebook hirdetésekkel kapcsolatos metrikákat áttekintettük és tisztáztuk, akkor ténylegesen nézzünk pár példát, hogy milyen árakra, költségre számíthatunk, ha a magyar piacot targetálva a Facebookon vagy az Instagramon hirdetünk.

Facebook hirdetések ára Magyarországon

Ahogy feljebb már említettem, sajnos ez a kérdés sem ilyen egyszerű. Ez részben arra vezethető vissza, hogy amikor egy Facebook hirdetési kampányt indítunk, többfajta kampánycélt tudunk kiválasztani.

És ezek a kampánycélok, nemcsak névleges célok, hanem a Facebook a kampánycélt figyelembe véve jeleníti meg a hirdetéseinket a megfelelő embereknek, és arra optimalizál, hogy az adott kampánycélt minél alacsonyabb költség mellett érje el.

Szóval ha például megjelenésre optimalizálunk az Instán vagy FB-on, akkor a CPM-ünk a lehető legalacsonyabb lesz, a CPA-nk, azaz a konverziós költségünk viszont nagyon magas lesz. Ezzel fordított a helyzet a konverziós hirdetéseknél, ahol a Facebook a CPA-nkat próbálja optimalizálni, viszont általában ez esetben lesz a legmagasabb a CPM-ünk.

Jelenleg 11 kampánycél van a Facebookon, de most a három leggyakrabban használt Facebook kampánytípust emeljük ki.

Hirdetésmegjelenésre, elérésre optimalizáló hirdetések ára Facebookon és Instagramon

Ahogy már említettük, nem meglepő módon, amennyiben elérésre vagy hirdetésmegjelenésre optimalizálunk, akkor az átlagos hirdetésmegjelenési költség, azaz a Facebook CPM ez esetben lesz a legalacsonyabb.

A magyar Facebook hirdetési piacot tekintve az átlagos CPM elérés (reach) alapú kampányoknál a 150 és a 300 Forint között alakulhat.

Facebook CPM és egyéb elérés alapú metrikák

Kattintásra, engagement optimalizáló hirdetések ára Facebookon és Instagramon

A kattintásra, vagy engagement-re optimalizáló kampányok a hirdetésmegjelenésre/elérésre és a konverzió célú kampányok között helyezkednek el valahol félúton megjelenési költségben. Az átlagos CPM ezeknél a kampánytípusoknál, olyan 5-600 Forint környékére jöhet ki nagy átlagban, de természetesen ezt még rengeteg dolog befolyásolja. (lásd később)

Ha már beszéltünk a CPC-ről, akkor már megjegyezzük, hogy értelemszerűen a Facebook a forgalom céllal indított kampányoknál fogja hozni a legjobb átlagos CPC-ket, ha kattintásra, vagy céloldal megtekintésre (Landing Page View) optimalizálunk. A magyar piacon simán tudunk hozni így a Facebook és Instagram hirdetésekkel akár 10 Ft alatti kattintásokat is.

Facebook CPC hirdetés költség hirdetéskezelőből

Amit figyelembe kell venni, hogy persze fontos a minél alacsonyabb CPC, de ha ezek az emberek végül nem konvertálnak az oldalon, akkor a hajunkra kenhetjük az alacsony egy kattintásra eső költséget. Már pedig arra hajlamos a Facebook, hogy ilyen típusú kampánynál „kattintgatók”, „window-shoppereket” küld az oldalra, akik csak nézelődnek, de sosem vásárolnak.

Szóval ne hagyjuk, hogy az alacsony kattintásonkénti költség megzavarjon minket, és mindig az adott Facebook vagy Instagram hirdetési kampány CPA-ját vagy ROAS (Return on Ad Spend)-jét is vegyük figyelembe.

Facebook kampányok konverziós céllal Instagramon és Facebookon

A konverziós hirdetések megjelenítése Facebookon természetesen az összes kampánycél között a legdrágább, hiszen nagyon sokan szeretnek ilyen hirdetéseket futtatni, viszont limitált azon felhasználók köre Magyarországon, akik pénzt is szívesen költenek online.

Tehát elég sok hirdető fog erre a limitált felhasználói csoportra licitálni, így az átlagos megjelenítési ár magasabb lesz. (magyarázatot lásd később.)

Mielőtt a konkrét Facebook kampány árakra vagy díjakra rátérnék, érdemes a kérdést külön bontani, hiszen nagyságrendileg más összegekről van szó, ha nekünk a konverzió egy lead vagy ha egy konkrét vásárlás.

Lead-szerzés költsége (CPL) Magyarországon a Facebookon

Leadeket, azaz potenciális ügyfelek kontaktadatait több módon illetve kampánycéllal lehet Facebook-on szerezni, így természetesen a leadszerzés költsége (CPL, azaz Cost per Lead) attól is függeni fog, hogy milyen minőségű lead-eket és milyen módon szerzünk Facebookon vagy Instán.

Tapasztalataim szerint egy értékes lead magnettel, a magyar piacon akár átlagosan 100 Ft-ért is lehet egy lead-et szerezni a B2C piacon, de sok esetben egy B2B piacon, ez akár 1000 Ft-ig is felmehet.

Vásárlás költsége Facebook és Instagramon

Ennek kapcsán különösen fontos még egyszer megemlíteni az attribuciós modelleket, hiszen nagyon nem mindegy hogy milyen módszer szerint rendeljük hozzá a Facebook-hoz a konverziókat.

Ha egy a hirdetésmegtekintés alapon is hozzárendelünk konverziókat a kampányainkhoz, akkor sokkal több konverzió fog kimutatásra kerülni, mintha csak kattintás alapú konverziókat vennénk figyelembe.

A legjobb összehasonlítást ez esetben a Google Analytics, mert egyszerre tud minden csatornát összevetni az utolsó nem direkt kattintás alapú modell alapján. Persze, ha igazán pontos képet szeretnénk kapni, hogy milyen kampányok és csatornák járultak hozzá a konverzióhoz, akkor más attribúciós modelleket is meg kell nézni.

Mindenesetre, az átlagos CPA Facebookon és Instagramon általában 1-2 ezer Forinttól egészen akár a 100 ezer Forintig terjedhet, de általában a legtöbb e-commerce shop esetén, ha átlagos áru termékekről beszélünk, és mind a hirdetés mind a landing page, és a vásárlási folyamat jónak mondható, akkor átlagosan 5-10 ezer forintért tudunk teljes hideg vásárlókat szerezni.

Mitől függ a Facebook hirdetés ára? (és az Instagram hirdetés ára)

Na jó, de akkor most ténylegesen mennyi a Facebook hirdetés költsége? Az előző fejezben elég bő range-ek adtunk, nagyon nem mindegy, hogy 10 Forint vagy 200 Forintot fizetünk egy FB-ról érkező kattintásért.

A kampánycél hatására már utaltunk, de emellett még egyéb tényezők is hatnak arra, hogy mennyi lesz végül a Facebook és az Instagram hirdetés ára. Most ezekre térünk ki.

Becsült aktivitási arányszám és a Facebook és Instagram hirdetés minősége

Fontos tudni, hogy a Facebook hirdetés-licitrendszere nemcsak a hirdetők licitje alapján rangsorolja, hogy kinek a hirdetési jelenik meg, hanem emellett két tényezőt is figyelembe vesz a Facebook hirdetési algoritmusa.

Az egyik a becsült aktivitási arányszám, azaz, hogy a felhasználók milyen arányban hajtják végre a hirdető által elérni kívánt célt (legyen az kattintás vagy konverzió).

A másik pedig a hirdetés minősége, ami magába foglalja gyakorlatilag a felhasználói élményt, azaz hogy például hány rejtik el a hirdetést, vagy adnak rá negatív reakciót, amennyiben a hirdetésre átkattintanak, ott milyen gyorsan kattintanak vissza Facebookra, stb.

Amennyiben ebben a két tényezőben rosszul teljesítenek a hirdetéseink, akkor ahhoz, hogy a hirdetéseink megjelennek, nagyobb összegben kell a Facebook hirdetésaukcióban licitálnunk (természetesen ez automatizált), így végül a Facebook hirdetés ára, vagy ha úgy tetszik a Facebook hirdetés költsége is magasabb lesz.

Összefoglalva tehát, amennyiben olyan hirdetéseink vannak, amik nem váltják ki a kívánt reakciót a felhasználókból, vagy nem nyerik el a felhasználók tetszését, akkor ezeknek a hirdetéseknek a megjelenítése is drágább lesz, azaz növekedni fog a Facebook kampányok ára.

Ha erről a témáról többet szeretnél olvasni, írd meg kommentben, és egy külön cikkben részletesen is foglalkozunk vele.

Facebook hirdetés kampánycél

Ahogy a korábbi fejezetben láthattuk, az egyik legnagyobb súlya a kampánycélnak van, hiszen akár tízszeres különbség is lehet az egyes Facebook hirdetési kampánycélok átlagos CPM-je között. Például ha elérésre vagy megjelenésre optimalizálunk, azt a Facebook nagyon alacsony átlagos CPM mellett tudja hozni, bizonyos demográfiai csoportoknál akár 150 Ft-os CPM áron.

A skála másik végén helyezkednek el a konverzióra optimalizált hirdetések, amiknél még magyar piacon sem ritka az 1500-2000 Ft közötti CPM. A többi kampánycél, az engagement vagy a kattintás valahol a kettő között helyezkedik el.

Demográfia

A demográfia közvetett módon szintén hat az Instagram és Facebook hirdetés árára. Például Magyarországon jelentős különbséget fogunk tapasztalni, ha ugyanazzal a kampánycéllal, de különböző demográfiai szegmenseket célzunk.

Például ha idősebb vidéki férfiakat targetálunk, akkor számíthatunk Magyarországon a legalacsonyabb Facebook CPM-re, szemben a mondjuk a középkori fővárosi nőkkel, akik a legdrágábban elérhető magyarországi szegmensnek tekinthető.

Ennek oka természetesen, hogy míg a fővárosi középkori nők általában magasabb jövedelemmel, rendelkeznek, abból többet is elköltenek, és online is gyakrabban vásárolnak, így amikor valaki vásárlókat kíván elérni a hirdetésével és konverzióra optimalizál, akkor a Facebook nagyobb arányban fogja a hirdetést ennek a demográfiai csoportnak megjeleníteni, ami összességében nagyobb versenyt és drágább Facebook és Instagram hirdetést fog eredményezni.

Elhelyezés/megjelenési hely (Placement)

Szintén jelentős különbségek vannak még a Facebook és az Instagramon belül az egyes elhelyezések (angolul Placement) között. Ennek oka hasonló dologra vezethető vissza, mint amit a demográfia kapcsán kifejtettünk.

Egy Facebook vagy Instagram newsfeed-ben megjelenő hirdetésnek a hirdetők szempontjából sokkal nagyobb értéke van, hiszen általában a figyelem oda összpontosul, és az emberek is gyakrabban kattintanak át, mint mondjuk egy Facebook jobb oldali sávban elhelyezett hirdetésről.

Hirdetési aukció verseny

Noha a Facebook hirdetésalgoritmusa nem egy bizonyos metrika szerint rangsorolja a hirdetőket, a nap végén még is egy kompetitív licitrendszerről beszélünk. Azaz ahogyan nő a licitben résztvevő hirdetők száma, akkor úgy számíthatunk az Instagram és Facebook hirdetésköltségek növekedéséreis.

Illetve ahogy csökken a hirdetők száma, úgy számíthatunk a Facebook hirdetés árának csökkenésére is, hiszen ha kevesebben vesznek részt a liciten, akkor átlagosan a hirdetés díja is csökkenni fog. Ez volt tapasztalható 2020 tavaszán, amikor a koronavírus járvány kapcsán tapasztalható gazdasági visszaesés következtében a Facebookon is csökkent a hirdetők száma.

Facebook hirdetéskampány büdzsé mértéke

Szintén jelentős hatással van a végső Facebook vagy Instagram hirdetés árra a kampányunk vagy hirdetéssorozat szintjén meghatározott hirdetésbüdzsénk.

Ha nagyon nagy büdzsét határozunk meg, akkor kényszerítjük a Facebook, hogy minél több hirdetésaukciót nyerjen meg, hiszen csak úgy lehet képes az általunk meghatározott összeget elkölteni. Ezt úgy fogja megtenni, hogy az átlagos licitünket jelentősen megnöveli, aminek eredményeként a hirdetéseink ára is meg fog növekedni.

Célközönség nagysága

A Facebook hirdetéssorozat szintjén meghatározott Facebook célközönség mérete is hatással lehet a hirdetés árára, különösen akkor ha nagyon kis célközönséget határozunk meg a büdzsénkhez viszonyítva.

Ennek oka, hogy ebben az esetben a Facebooknak, hogy el tudja külteni az adott napon meghatározott FB büdzsénket, a célközönségünk hirdetési helyeinek sokkal nagyobb száaalékát kell megnyernie, mint általában, ami értelemszerűen ahhoz fog vezetni, hogy átlagos Facebookos vagy Instagramos hirdetésmegjelenítés költsége meg fog ugrani.

Ezért tapasztalhatjuk azt, hogy amennyiben kicsi a remarketing listánk, akkor általában a remarketing hirdetéseink magasabb átlagos CPM-mel futnak mint a sima hirdetések.

Facebook Hirdetés ára vs Instagram Hirdetés ára

A fenti alapján most már remélem egyértelmű, hogy nem lehet olyat mondani, hogy a Facebook ennyivel drágább mint az Instagram vagy fordítva. Mert nincs konkrétan ára sem a Facebooknak sem az Instagram elhelyezéseknek, hanem mindkét platform esetén egy licitrendszer és a hirdetési algoritmus alapján alakulnak ki a végső árak, amibe a fent említett tényezők (hirdetés megjelenési helye, demográfia, kampánycél, verseny) mind-mind szerepet játszanak.

Ha azonban mégis szeretnénk valamit mondani nagy általánosságban, akkor a következő mondható el a Facebookon és az Instagramon tapasztal hirdetési árakról, díjakról.

Amennyiben CPM alapon, azaz 1000 hirdetésmegjelenítésre eső költség alapon vizsgáljuk, akkor általában a Facebook a drágább platform az Instagrammal szemben, általában 10-100% közötti drágább CPM-et tapasztaltunk az általunk vizsgált fiókban, de átlagosan olyan 20%-kal magasabb CPM-ról beszélhetünk.

Ugyanakkor ha már CPC-ket, azaz kattintásárakat vizsgálunk, akkor sok esetben a Facebook olcsóbb felületnek bizonyult, hiszen például a Facebook hírfolyamról átlagosan többen kattintanak át hirdetésről, mint az Instagramról.

De még egyszer hangsúlyoznám, hogy ezeket ne lehet fix dolognak tekinteni, hiszen egy adott kampány végső költségére számos tényező hat.

Ezért ha nem tudjuk, hogy melyik csatorna számunkra az ideális, akkor nyugodtan használjuk az automatikus elhelyezés lehetőséget a Facebook hirdetéssorozat beállításánál, így a Facebook a hirdetési teljesítményadatokat felhasználva fogja azokon a Placementeken megjeleníteni a hirdetéseinket, ahol az addig a legjobban teljesített.

Hogy csökkenthetjük a Facebook és Instagram hirdetések árát?

Jogos a kérdés, hogy hogyan tudjuk optimalizálni a Facebook hirdetéseinket a megfelelő módon, és így hogyan csökkenthetjük a Facebook hirdetések árát. Igazából, ha ezt tudni szeretnénk, először meg kell érteni, hogy a Facebook algoritmusa hogyan működik.

Hiszen a Facebook a hirdetési helyek kiosztásnál nemcsak az adott hirdető licitjét veszi figyelembe, hanem nagyon fontos számára a felhasználói élmény fenntartása is, azaz, hogy olyan hirdetések jelenjenek meg, ami a felhasználóknak is hasznosak, és amit nem tartanak zavaró hirdetésnek.

Mivel a Facebook hirdetése algoritmusának kifejtése és a Facebook hirdetéskampányok optimalizációja egy önálló cikket érdemlő téma, ezért majd egy külön cikkben foglalkozunk vele.