Facebook Vállalkozáskezelő használata 2021-ben

Written by: roihacks.hu
Utolsó módosítás:

Kihasználod a Facebook Vállalkozáskezelőben lévő funkciókat és eszközöket? Hozzá vannak a Facebook oldalaid, az Instagram fiókjaid és egyéb üzleti asset-jeid a Facebook Vállalkozásodhoz?

Ebben az útmutatóban bemutatunk mindent, amit a Facebook Vállalkozáskezelőről tudnod kell, mint például:

 • miért fontos a Facebook Vállalkozáskezelő felállítása
 • hogyan állítsd fel a Facebook Vállalkozáskezelőt
 • Hogyan adhatsz hozzá, vagy kérhetsz hozzáférést Facebook üzleti oldalakhoz
 • Instagram fiókok hozzáadása a Facebook Business Managerhez
 • Facebook hirdetési fiókok hozzáadása a Vállalkozáskezelőhöz.

Miért kell Facebook Vállalkozáskezelő fiókot létrehoznod?

Amennyiben még csak a Facebook oldalad hoztad létre vállalkozásod számára, már az is több mint a semmi, de nem elég ha a Facebookban rejlő teljes potenciált ki szeretnéd használni, ráadásul teljesen ingyen.

A Facebook Business Manager (a Facebook Vállalkozáskezelő angol neve) használatával, az alábbi dolgokra leszel képes:

 • számos Facebook asset létrehozása és kezelése (Facebook oldalak, Instagram fiókok, célközönség listák, termékkatalógusok, stb.)
 • a felhasználói hozzáférések és engedélyek hozzáadása, eltávolítása vagy épp módosítása azon felhasználóknál, akiknek hozzáférése van a Facebook hirdetési fiókunkhoz, az Instagram vagy Facebook oldalainkhoz, appjainkhoz.
 • A Facebook hirdetéseidnek a teljesítményét sokkal több adat alapján trackelheted a FB Vállalkozáskezelőben lévő Facebook hirdetési fiókban, és az Hozzárendelési adatokhoz is hozzáférhetsz
 • A továbbiakhoz is hozzáférsz a Facebook Vállalkozáskezelőn keresztül: Kereskedelemkezelő (Commerce Manager), Katalóguskezelő, Facebook Analytics, Creative Hub, Célközönségek, stb.

Hogyan indítsuk el Facebook Vállalkozáskezelőnket?

Hogy a fenti dolgot mind meg tudjuk csinálni, első körben létre kell hoznunk a Facebook Vállalkozáskezelőnket, mivel ez egy külön cikket érdemlő téma, azért az alábbi blogbejegyzést ajánljuk figyelmedbe:

Hogyan kell egy Hirdetésfiókot a Facebook Vállalkozáskezelőhöz hozzáadni?

A Facebook Vállalkozáskezelőben egy Hirdetési fiókot hozzáadhatsz a Vállalkozáskezelőhöz, kérhetsz hozzáférést egy más által létrehozott Hirdetési fiókhoz, vagy létrehozhatsz egy új hirdetési fiókot. Van egy külön blogbejegyzésünk arról, hogyan hozhatsz létre Facebook hirdetéskezelő fiókot, ezért most csak az első kettőre térünk ki.

A Facebook hirdetési fiók hozzáadása

A Facebook hirdetési fiók hozzáadásának folyamata egy elég egyszerű folyamat. Az alábbi lépéseken kell végigmenni:

 1. A Facebook Vállalkozáskezelő fiókodból navigálj a Vállalkozás beállításai oldalra, vagy kattints csak erre a linkre: https://business.facebook.com/settings/
 2. A baloldali menüsorban a Fiókok szekció alatt kattints a ’Hirdetési fiókok’ oldalra
 3. Amennyiben a Vállalkozáskezelőben már hoztál létre Facebook hirdetési fiókokat, akkor azokat itt fogod látni. Amennyiben új Hirdetési fiókokat akkor a Vállalkozáskezelőhöz hozzáadni, akkor kattints a ’Hozzáadás’ gombra.

Amennyiben még nem hoztál létre még Hirdetési fiókot ebben a Vállalkozáskezelőben, akkor is fogod a ’Hozzáadás’ gombot látni, csak egy kicsit más helyen.

 1. Miután rányomtál a Hozzáadás gombra, három lehetőséget fogsz látni:

Facebook Hirdetési fiók megadása Facebook Vállalkozáskezelőből

 1. Mivel most egy hirdetési fiókot akarunk hozzáadni a Facebook Business Managerünkhöz, kattintsunk a ’Hirdetési fiók megadása’ lehetőségre.
 2. Másoljuk be a Facebook hirdetési fiók azonosítóját, majd kattintsunk a Hirdetési fiók hozzáadása gombra.

Hogyan kérjünk hozzáférést egy Facebook Hirdetési fiókhoz a Vállalkozáskezelőnkből?

Amennyiben  szabadúszóként dolgozol, vagy egy ügynökségnél vagy, akkor a hozzáférést is kérhetsz egy hirdetési fiókhoz, amit egy másik Vállalkozáskezelő tulajdonol.

Ennek a folyamata ugyanaz, mint a Hirdetési fiók hozzáadásának, egészen a 4-es pontig. Ezért onnan folytatjuk.

 1. Kattints a ’Hirdetési fiók megadása’ gomb helyett a ’Hozzáférés kérése’ lehetőségre.
 2. Először egy elsődleges Facebook oldalt kell kiválasztanunk, amiről a hirdetések futni fognak. Amennyiben ez még nincs létrehozva, itt is választhatjuk azt a lehetőséget, hogy egy új FB oldalt hozunk létre.

Elsődleges oldal létrehozása - Facebook hirdetési fiók

 1. Végül annak a hirdetési fióknak az azonosítóját kell megadnunk, amelyhez hozzáférést szeretnénk kérni.

Hozzáférés kérése Hirdetési fiókhoz - Facebook Vállalkozáskezelő

Amennyiben nem tudod a Facebook hirdetési fiók azonosítóját, a másik lehetőség, hogy a Hirdetési fiók tulajdonosát kéred meg, hogy adjon hozzáférést a fiókhoz.

Ezt ugyanúgy ő is a Facebook Vállalkozáskezelőben tudja megtenni, és a Vállalkozáskezelő fiók azonosítóját kell megadni a Partner hozzárendelése résznél.

Instagram üzleti fiók hozzáadása a Facebook Vállalkozáskezelőhöz

Az Instagram fiók hozzáadása a Facebook Business Managerhez is hasonló folyamat azokhoz, mint amiket eddig bemutattunk. Íme a lépései:

 1. Menjünk a Vállalkozás beállításai lapra a Facebook Vállalkozáskezelőből
 2. Kattintsunk a ’Fiókok’ majd az ’Instagram fiókok’-ra a bal oldali menüsorban.
 3. Amennyiben már hozzáadtál Instagram üzleti fiókot a Vállalkozáskezelőhöz, továbbiakat is hozzáadhatsz a bal felső sarokban a Hozzáadás gombra kattintva. Amennyiben még nincs IG fiókod hozzáadva, akkor a Hozzáadás gombot az oldal közepe táján fogod látni.
 4. Az alábbi ablak fog megjelenni, ahol kattints az ’Instagram fiókod hozzákapcsolása’ gombra

Instagram fiók hozzákapcsolása - Facebook Vállalkozáskezelőű

 1. Az üzleti Instagram fiók hozzáadása előtt be kell jelentkezned az Instagram fiókodba a felhasználónév és a jelszó megadásával
 2. Bejelentkezés után látni fogod a Facebook oldaladat és az Instagram fiókodat is, és itt rákattinthatsz a Fiók hozzáadására.

Mivel most már az Instagram üzleti fiókod hozzá lett adva a Facebook Business Manageredhez, mostantól hozzáadhatsz embereket, vagy partnereket, hozzáférési szinteket határozhatsz meg számukra, stb.

Hozzáférés kérése és Facebook oldal megadása a Vállalkozáskezelőből

Ahogy ez eddig bemutatott hozzáadási és hozzáférés kérési folyamatok az üzleti Facebook oldal hozzáadása is egy meglehetősen egyszerű folyamat. Az alábbi lépéseken kell végig mennünk.

 1. Ismét navigáljunk a ’Vállalkozás beállításai’ oldalra a megfelelő FB Vállalkozáskezelő fiókból
 2. A Fiókok rész alatt az ’Oldalak’-ra kattintsunk ebben az esetben.

Facebook oldalak beállítása a Facebook Vállalkozáskezelőben

 1. Amennyiben már hozzáadtunk a Vállalkozáskezelőhöz fiókokat akkor a bal felső sarokban tudunk hozzáadni további fiókokat, ha még nem, akkor az oldal közepén lesz a ’hozzáadás’ gomb.
 2. A Hozzáadás gomb megnyomásával a már megszokotthoz hasonlóan vagy megadhatunk egy Facebook oldalt, vagy hozzáférést kérhetünk egy másik Vállalkozáskezelő által tulajdonolt Facebook oldalhoz

Facebook Oldal megadás és hozzáférés kérése

 1. Bármelyik opciót is választjuk, hozz kell adnunk a Facebook oldal nevét vagy URL-címét a következő ablakban
 2. Amennyiben megtaláltuk a megfelelő Facebook üzleti oldalt, kattintsunk az ’Oldal megadása’ gombra

Ahogy az előzőekben is a különbség a hozzáadás és a hozzáférés között a következő. Amennyiben te vagy a Facebook oldal tulajdonosa, akkor a FB oldal hozzáadása lehetőséget kell választanod. Amennyiben a FB oldal használója vagy, mert ügynökségben dolgozol, vagy szabadúszó vagy, akkor a ’Hozzáférés kérése’ nevű opciót kell választanod.