Google Analytics és Search Console összekötése, SEO riportok a Google Analytics-ben

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

Amennyiben a Google Analytics és a Google Search Console fiókunkat is létrehoztuk és megfelelően telepítettük a Google Analytics-et valamint verifikáltuk a Google Search Console-t, akkor érdemes a két webanalitikai eszközt összekötni.

Egy egyáltalán nem bonyolult folyamatról van szó, de azért lépésről lépésre be fogjuk mutatni. Amint a két összekötöttük, akkor a Search Console SEO adatait a Google Analytics-en belül is elemezhetjük, így akár további insight-okat is kinyerhetünk a weboldalunk SEO teljesítménye kapcsán.

Google Analytics és Search Console összekötése

Amennyiben a két Google software-t össze szeretnénk kötni, a folyamatot indíthatjuk a Google Analytics-ból vagy a Search Console-ból is, mindkét folyamatot be fogjuk mutatni.

Google Analytics és Search Console társítása Google Analytics-ből

 1. Nyissuk meg a összekapcsolni kívánt Google Analytics fiókot.
 2. A baloldali menüsáv alján kattintsunk az ’Adminisztrálás’-ra.
 3. Itt a Tulajdonbeállítások alatt kell megkeresnünk a ’Minden termék’ lehetőséget, kattintsunk rá.Google Analytics Admin - Minden termék
 4. Itt megjelennek azok a Google termékek, amiket Google Analytics-szel társítani lehet. Görgessünk le és a legalján lesz a Google Search Console. Itt kattintsunk a ’Search Console összekapcsolása’ gombra.
 5. Így megjelenik egy jogi szöveg, aminek a végén található egy ’Hozzáadás’ link, kattintsunk rá erre, így tudjuk majd kiválasztani azt a Search Console fiókot, aminek az adatait meg szeretnénk jeleníteni a Google Search Console-ben.
 6. Át is visz ez a link a Google Search Console-ra, ahol lehetőségünk lesz a megfelelő Google Search Console-t kiválasztani.
 7. Végül még egyszer meg kell erősíteni, hogy melyik Google Analytics Tulajdonhoz szeretnénk hozzárendelni a Google Search Console-t, majd a ’Társítás’ gombra kell nyomni.

Google Analytics és Search Console összekapcsolása Search Console-ból

Ugyanez a társítási folyamat a Search Console-ból is elvégezhető az alábbi lépésekkel:

 1. Jelentkezzünk be a Google Search Console fiókunkba.
 2. A bal oldali menüsávban görgessünk le, és kattintsunk a ’Beállítások’ gombra.
 3. Itt a társítások sorba kattintsunk bele, ahogy a képen is látható.
 4. Majd az új képernyőn kattintsunk a ’Társítás’ gombra.
 5. Végül válasszuk ki az a Google Analytics Property-t, amivel a Search Console fiókunkat össze szeretnénk kötni.
 6. Amennyiben minden rendben ment, akkor a Google Analytics tulajdon most meg fog jelenni itt is mint társított fiók.

Search Console SEO riportjai a Google Analyticsben

Amint a Google Analytics-et és a Search Console-t sikeresen összekapcsoltuk, az eddig csak Google Search Console-ban megjelenő adatok immáron Google Analytics-ben is megfognak jelenni.

Ezek a Search Console-os riportok Analytics-ben az Ügyfélszerzés, Search Console riportingszekció alatt lesznek elérhetők:

 • Céloldalak riport
 • Országok riport
 • Eszközök riport
 • Lekérdezés riport

Ezeket a riportok fejtjük ki kicsit bővebben a következőkben, valamint hogy hogyan használható az Analytics SEO adatok mélyebb elemzésére.

Google Analytics SEO riportok

Igazából az adatok szempontjából sok újdonság nincs értelemszerűen ezekben a riportokban, hiszen azok az adatok jelennek meg, amiket a Search Console-ban is meg tudunk nézni.

Így láthatjuk az organikus keresési kifejezéseket, ezeknek a megjelenési számait, hogy hányan kattintottak át ezekről a query-kről, és azt is, hogy milyen találati pozícióban volt az adott keresőszó a Google találatai között.

Amiben a Google Analytics SEO riportjai hasznosabbak lehetnek, hogy össze lehet bizonyos esetekben a Google Analytics dimenzióival illetve metrikáival kötni a Search Console érkező adatokat, így további meglátásokat is esetlegesen tudunk szerezni.

Céloldalak SEO riport

Itt jelennek meg azok a céloldalak, amikre a Google találati listáján weboldalunk megjelent és kattintásokat szerzett.

Google Analytics Search Console Céloldal adatok

Országok Search Console riport

Itt az jelenik meg az előrekonfigurált riportban, hogy milyen országokból jöttek a legtöbb számú kattintás, megjelenés és mi a különbség az átkattintási ráták (CTR) között.

Eszközök Search Console riport

Érdemes külön elemezni a SEO teljesítényt abból a szempontból is, hogy asztali gépen vagy mobilon jelentősen eltérő organikus teljesítményt tapasztalunk-e. Ebben fog segítséget nyújtani az Eszközök nevű Search Console riport.

Search Console eszközök riport a Google Analytics-ben

Például ha azt tapasztaljuk, hogy mobilon sokkal rosszabb teljesítményt nyújt a weboldalunk a Google-ban, akkor érdemes megvizsgálni, hogy a weboldalunk mobilra optimalizált-e, vagy például nem nagyon lassú-e a mobilos szájtunk.

Lekérdezések SEO riportok

Az utolsó Search Console-os Analytics riportban pedig a felhasználói keresőszavak, a lekérdezések kerülnek be, de ez a riport nem nyújt igazán több infót a Search Console natív riportjához képest.

Amit fontos még kiemeni, hogy mint közismert, a Google Search Console 16 hónapig tárolja az adatainkat, és hiába kötjük össze a két adatforrást, a Google Analytics riportokból is csak az elműlt 16 hónap adatai.

Illetve még ennek az oldalnak az alján található információ, hogy a Google Search Console SEO adatai hogy fognak megjelenni az Analytics-ben különböző szcenáriók, és események (telepítések, verifikációk esetén):

Google Analytics adatai a Google Search Console-ban

A Google 2020-ban tesztelte azt, hogy mi lenne, ha nem csak a Google Search Console adatai jelennének meg a Google Analytics-ben, hanem az adatok összekapcsolása másik irányba is működne, azaz bizonyos Google Analytics riportok a Google Search Console-ba is bekerülnének.

Erről itt olvasható bővebb információ.