Google Analytics WordPress weboldalakra való telepítése [2021]

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

Amennyiben weboldalunk WordPress-en fut, szerencsére több lehetőségünk van, hogy a Google Analytics-et telepítsük. Ezekből a telepítési és beállítási módszerekből kettőt fogunk ebben a blogbejegyzésben bemutatni:

 • Google Analytics WordPress weboldalra való telepítése Google Tag Managerrel
 • Google Analytics WordPress Pluginnal való telepítse.

Noha mi mindenképpen a Google Tag Manager-es módszert javasoljuk, a pluginos metódust is be fogjuk mutatni, így azt is választhatod, ha nem akarsz a Google Tag Managerrel megismerkedni.

Ebben a cikkben csak tényleg a gyakorlati lépésekre fogunk kitérni, szóval ha például az egyes módszerek előnyeire vagy hátrányaira vagy kíváncsi, akkor az Google Analytics telepítéséről szóló általános bemutató cikkünket is olvasd el.

Google Analytics telepítése Google Tag Manager for WordPress plugin használatával

Az általunk preferált módszer, hogy nem egy Google Analytics plugint telepítünk, hanem egy Google Tag Manager plugint, amit itt érhetsz el. Tehát a Google Tag Manager for WordPress plugint rakjuk fel, majd a Google Tag Managerben közvetlenül telepítjük a Google Analytics-et.

Google Tag Manager for WordPress Plugin

Ennek a módszernek az előnye, hogy noha több lépésből áll, mivel Google Tag Manageren keresztül húzzuk be a Google Analytics-et a WordPress weboldalunkra, képesek leszünk a telepítést követően a Google Analytics-et testre szabni GTM-ben, hiszen Google Analytics Eseményeket, Egyéni dimenziókat is könnyen hozzá tudunk adni az implementációnkhoz.

Ha már van tapasztaltunk a Google Tag Managerrel és a dataLayerrel, akkor elég haladó beállításokat is el tudunk a pluginban végezni, pl. bizonyos szintű beállításokat tudunk végezni, hogy milyen adatok kerüljenek a GTM dataLayer-be beküldésre, vagy ha például a WooCommerce-et használjuk, hogy webshopot működtessünk a WordPress weboldalunkon, akkor például Enhanced Ecommerce modult is automatikusan létre tudjuk hozni, ami révén a Google Analytics-ben sokkal több, haladóbb szintű kimutatáshoz is hozzáférhetünk.

Hogy ezen a GTM pluginon keresztül mérjen a Google Analytics kódja, először a Google Analytics Oldalmegtekintés tag-et a Google Tag Managerben létre kell hoznunk. Ennek lépéseit ebben a cikkben írtuk le.

Amint a Google Analytics Oldalmegtekintés Tag-et publikáltuk Google Tag Manager-ben, akkor:

 1. Első lépésben telepítsük, majd aktiváljuk a Google Tag Manager for WordPress plugint, ami itt érhető el: https://wordpress.org/plugins/duracelltomi-google-tag-manager/
 2. Amint a WP Plugint aktiváltuk, a bal oldali menüsávban a ’Settings’-re majd a itt a ’Tag Managerre’ kattintsunk, és így tudjuk majd a telepítést és egyéb beállításokat elvégezni.
 3. Szerencsére ennél a pluginnal, nekünk még a Tag Manager kódjához sem kell nyúlnunk, csak a Google Tag Manager ID-t kell bemásolnunk a megfelelő helyre, amit a Plugin nyitólapján találsz meg:

Google Tag Manager for WordPress Plugin telepítése

 1. Ezt a Google Tag Manager ID-t, vagy magyarul Tárolóazonosítót a GTM fiókodba bejelentkezve, a képernyő jobb oldalán, felül láthatsz. Az azonosító, mindig úgy kezdődik, hogy GTM-, majd egy betű és számkombináció. Ez látható a képen is.Google Tag Manager ID - Tárolóazonosító
 2. Amint kimásoltuk ezt a GTM ID-t, illesszük is be a plugin megfelelő mezőjébe és mentsünk rá a Pluginra.
 3. A második alapbeállítást hagyhatjuk a default-on, azaz, hogy a no-script részét a GTM-kódnak rakhatja a plugin a footer-be. A Google nem ezt javasolja, de ez csak úgyis azokat érinti, akik olyan böngészőt használnak, ami nem támogatja a JavaScript-et, ami ma már nagyon ritka.

Google Analytics WordPress Plugin-ok használatával

Amennyiben nem a Google Tag Managerrel szeretnénk a Google Analytics-et bekötni a WordPress weboldalunkra, akkor is vannak egyéb lehetőségeink, hiszen számos WordPress Plugin telepíti nekünk a Google Analytics-et anélkül, hogy nekünk a JavaScript kóddal kéne bajlódnunk.

Sitekit by Google WordPress plugin

Amennyiben szeretnénk, használhatjuk a Google hivatalos pluginját, a Sitekit by Google-t. Ez a plugin nemcsak a Google Analytics telepítését végzi el, hanem egyéb Google Termékekkel (Search console, Google Adsense, Tag Manager, Optimize) is integrálódik.

Sitekit by Google WordPress plugin

A Sitekittel az alábbi módon tudjuk a weboldalunkra a Google Analytics-et telepíteni:

 1. Keressünk rá a WordPress plugin között, hogy Sitekit, így rá fogunk a pluginra találni.
 2. Kattintsunk az Install now gomb-ra a telepítéshez, majd aktiváljuk a plugint.
 3. Amint a plugint telepítettük az alábbi dashboard fog megjelenni, itt kattintsunk a ’Start setup’ gombra.Sitekit Start setup
 4. Be kell jelentkezünk a Google account-unkba, és a Sitekit telepítési varázslója végig vezet minket a folyamaton.

GA Google Analytics WordPress plugin

Amennyiben csak Google Analytics plugint szeretnénk felrakni, akkor két plugint javasolnánk, az egyik a  GA Google Analytics WordPress plugin.

A plugint itt érjük el, vagy a pluginok között keressünk rá a Plugin nevére.

Amint a plugint megtaláltuk az alábbi lépéseket kell tennünk, hogy a pluginnal telepíteni tudjuk a Google Analytics-et.

 1. Telepítsük majd aktiváljuk a plugint.
 2. Ezt követően kattintsunk a plugin Settings oldalára.
 3. Itt a Plugin Settings részt nyissuk ki.
 4. A GA Tracking ID mezőhöz kell bemásolni a követési kódunkat*
 5. GA Google Analytics WP Plugin beállítása
 6. Majd a ’Save changes’ gombra kattintva kell elmenteni a beállításokat. A plugin pedig automatikusan elhelyezi az analytics javascript kódját a weboldalunkon, és a mérés beindul a weboldalon.

* Mivel nem biztos, hogy mindenki tudja, hogy ezt a mérési kódot hogyan találja meg, ezért ezt most röviden külön elmagyarázzuk

Tehát, hogy legyen ilyen követési kódunk, ahhoz létre kell hoznunk egy Google Analytics fiókot. Ennek a létrehozási folyamatnak a leírását itt találod meg. Ennek a folyamatnak a végén egy olyan oldalra fog vinni a Google, ahol látni fogjuk ezt a Követési azonosítót, ami ha Universal Analytics propertynk van, akkor úgy keződdik, hogy UA, ha még GA4 tulajdonunk, akkor egy G bevűvel.

Google Analytics Követési azonosító

Google Analytics 4 Mérési Azonosító - Measurement ID

Amennyiben a Google Analytics propertyt már létrehoztuk, akkor ezt a követési kódot úgy tudjuk megtaláni az Analytics fiókon belül, ha az Adminisztrálásra kattintunk, majd itt a középső, Tulajdon beállításokkal kapcsolatos oszlopban a ’Követési kód’ majd a ’Követési adatok’ linkre kattintunk.

A pluginnal amúgy egyéb beállítások is végezhetők, tehát egyéb Analytics javascript kódokat is be tudunk szúrni. Emellett pedig van prémium verziója is a pluginnak, a GA Google Analytics Pro, amivel sokkal több haladó beállítási lehetőséget kapunk. Nem havidíjas a prémium verzió, hanem egyszer kell érte fizetnünk. Ha egy weboldalról van szó, akkor 15 dollárt, és kedvezményeket lehet kapni, ha több oldalra kívánjuk a pro verziót telepíteni.

Monsterinsights WordPress plugin

A legtöbben talán a Monsterinsights WordPress plugint használják a Google Analytics telepítésére.

MonsterInsight Google Analytics Dashboard WP plugin

Egyik feature-e, hogy a WordPress Dashboardra is sok adatot behúz a Google Analytics-ből, így a WordPresst nem kell elhagynunk, amennyiben a weboldalunk webanalitikáját szeretnénk elemezni.

Amint telepítettük a plugint, egy úgynevezett Setup Wizard végigvezet minket, hogy a WordPressünket a plugin segítségével összekössük a Google Analytics fiókunkkal. Tehát itt is már alapfeltétel, hogy a Google Analytics fiókunkat és propertynket már korábban létrehozzuk.

Amint az összekötés megtörtént, haladóbb Google Analytics beállításokat tehetünk, mint például a weboldalon történő letöltésekre Google Analytics Eseményeket hozhatunk létre. Vagy hasonló módon, ha egy affiliate weboldalunk van, és tudjuk, hogy milyen szövegrészletet tartalmaz az affiliate linkünk, akkor az affiliate link kattintásokra is egyszerűen létrehozhatunk GA Event-eket.

Bizonyos egyéb feature-ök használatához a Pro account-ra kell upgrade-elnünk, de természetesen a plugint ingyenesen is használhatjuk.

Google Analytics telepítése utáni következő tudnivalók

Azért is javasoljuk ebben a cikkben is a Google Analytics WordPress szájtokra Google Tag Managerrel való telepítését, mert a telepítés után számos testre szabást, illetve további interakciós és konverziós mérést lehet Google Tag Manageren keresztül bekötni, míg a többi Google Analytics WordPress plugin esetén ezek a lehetőségek eléggé korlátozottak.

Szóval, ha Google Tag Manageren keresztül sikerült bekötni a Google Analytics-et a WordPress vagy WooCommerce weboldaladra, akkor következő lépésként az alábbi cikkek elolvasását javasoljuk:

Google Analytics 4 WordPress weboldalakra

Mint már lehet hallottál róla, 2020 végén a Google kijött a Google Analytics új verziójával a Google Analytics 4-gyel. Noha a Google Analytics 4 még több funkcióval elmarad a régi verzió mögött, mivel a Google folyamatosan a 4-es verziót fejleszti, érdemes minél előbb a Google Analytics 4-et is telepíteni a WordPress weboldalra.

Amikor arról döntesz, hogy melyik pluginnal telepítetted a Google Analytics-et, akkor azt is vedd figyelembe, hogy a pluginok támogatják a Google Analytics 4-et is, és egyszerre tudod-e majd a Google Analytics Universal Analytics verzióját (ez a 3-as verzió), illetve a Google Analytics 4-et is használni.