Google Search Console beállítása, domaintulajdon igazolása 2021-ben – 2 módszer

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

A keresőoptimalizálás egyik nélkülözhetetlen eszköze a Google Search Console. Ha a weboldalunk SEO teljesítményének mérésére el szeretnénk kezdeni használni a Search Console-t, akkor először igazolnunk kell, hogy tényleg a mi tulajdonunkban van az adott domain. Ezt a Google Search Console beállítási folyamatot többféleképpen meg lehet tenni, ezt a fogjuk bemutatni a következőkben, így az alábbiakra fogunk a cikkben kitérni:

 • Google Search Console beállításának két módszere
 • GSC beállítása URL előtag módszerrel
 • Search Console igazolása domainnév szolgáltatón keresztül

Amennyiben egy Google Search Console (korábbi nevén Google Webmasters tool) használatáról szeretnél egy útmutató olvasni, amiben bemutatjuk hogyan tudod a Google Search Console-t arra használni, hogy a SEO teljesítményed elemezd és az organikus forgalmad növeld az oldaladon, akkor olvasd el az alábbi cikkünket is:

 • Google Search Console használata: útmutató kezdőknek és haladóknak

Google Search console beállítása

Mielőtt elindítanánk a Google Search Console beállítását, ami igazából a domain tulajdon igazolásának folyamata, el kell döntenünk, hogy milyen módon szeretnénk a weboldalunkat megjeleníteni a Google Search Console-ban:

tulajdontípus kiválasztása - Google Search Console

Mint látható alapvetően két lehetőségünk van:

1.      URL előtaggal rendelkező tulajdon

Amennyiben ezt a típusú webhelytulajdont igazoljuk Search console-ban, akkor ebben az esetben csak az adott protokoll (https vagy http) valamint a megadott előtag fog egyes tulajdonok alatt megjelenni. Tehát külön tulajdonban lesz a www. és a www nélküli verzió.

Ez azt jelenti, hogy a weboldalunk organikus Google teljesítmény adatait és minden egyéb GSC által nyújtott feature-t csak az adott URL előtagra fogunk látni. Ennek a módszernek megvannak az előnyei és hátrányai.

Előnye az, hogy többféleképpen is lehet igazolni a weboldalt a Google Search Console használatához, illetve bizonyos extra legacy funkciók is csak az URL előtagos igazolás esetén érhetők el.

Hátránya, hogy mindegyik URL előtagot külön kell igazolnunk, és a teljesítmény adatokat is külön fogjuk látni minden előtagra.

Ha ezzel a módszerrel szeretnénk a weboldalt igazolni, akkor alapvetően négy lehetőségünk van:

 • HTML fájl letöltése és feltöltése a weboldalra
 • Egy HTML meta címke kimásolása és ennek bemásolása a weboldal head részébe
 • Google Analytics-szel, ha szerkesztési joggal bírunk az adott Google Analytics property-ben, aminek a követőkódja már el van helyezve már a weboldalon
 • Google Tag Managerrel, ha a Google Tag Manager tárolókódja el van helyezve a weboldal head részében és közzétételi jogunk van a Google Tag Manager fiókban
 • DNS-rekord társításával a Google rendszerében

Tulajdonjog ellenőrzése - URL előtag esetén - Google Search Console

Ebből részletesen a DNS-rekordos módszert fogjuk bemutatni, ugyanis ezzel a módszerrel kell akkor is beállítani a Google Search Console-t, ha a Domain tulajdon módszert választjuk

2.     Domain tulajdon ellenőrzéses módszer Search Console igazolásához

Ahogy említettük, ha minden protokollt meg aldomaint egy Search Console fiókban szeretnénk látni, akkor válasszuk a domaintulajdon típusú webhelytulajdont.

Ebben az esetben viszont csak a DNS-ellenőrzés módszert választhatjuk a weboldal Google Search Console beállítására és verifikációjára. Ennek a lépései az alábbiak:

 1. Adjuk meg a domain nevét, majd kattintsunk a ’Folytatás’ gombra.
 2. A Google részletesen le fogja írni, hogy mit kell csinálnunk, de kb. az alábbi a folyamat.domain tulajdonjogának igazolása DNS-rekordon keresztül
 3. Az ún. TXT-rekordot, amit megad ahogy a fenti képernyőfotón is látható, ki kell másolnunk
 4. És a domain név szolgáltatónk DNS-konfigurációjába be kell másolni.
 5. A példában, amit mutatok, a Cloudflare-nél van a nameserver, így Cloudflare esetén mutatom be a folyamatot, de minden domain szolgáltatónál egy hasonló folyamaton kell végig menni. Először kiválasztom a domain nevet.
 6. A DNS-re kattintok, majd az ’Add record’ gombra.
 7. Add record a Cloudflare-ben
 8. A type-nál kiválasztom, hogy ’txt’, majd a name helyére bírom a weboldal nevét minden URL előtag nélkül, végül bemásolom a Google által megadott TXT-rekordot a content helyére, és a ’Save’ gombra kattintokGoogle Search COnsole TXT record megadása Cloudflare esetén
 9. Amint ezt megtettük, visszamegyünk Google Search Console-re és az Ellenőrzés gombra kattintunk. Lehet pár órára szükség lesz ahhoz, hogy a TXT-rekord felkerüljön a CDN-ünkhöz vagy a domainszolgáltatónkhoz, szóval ha még elsőre nem sikerült így a weboldal tulajdont ellenőrizni, akkor próbáljuk meg pár órával később is.

Ha mindent jól csináltunk, akkor ha az ’Ellenőrzés’ gombra rákattintunk, akkor egy ilyen képernyő fog megjelenni:

Sikeres tulajdonjog igazolása -Google Webmasters

Ez esetben a Search Console beállítása sikeres volt, innentől kezdve fogjuk tudni a weboldalunk Google organikus találataiban elért teljesítményét elemezni és a Google Search Console egyéb funkcióit is használni.

Felhasználók hozzáadása Google Search Console-hoz

Amennyiben a sikeresen beállított Google Search Console fiókunkhoz más felhasználót is hozzá szeretnénk adni, azt alábbi módon tudjuk megtenni:

 1. A Google Search Console felhasználói felületén a bal oldalon a ‘Beállítások’-ra kattintunk
 2. Így meg fognak jelennie a fiók beállításai. Itt a Tulajdonbeállítások szekcióban a Felhasználók és engedélyek részre kattintunk.Google Search Console tulajdonbeállítások
 3. Erre meg fognak jelennie azok a felhasználók, akiknek jelenleg hozzáférése van a Google Search Console fiókhoz. Ha új felhasználót szeretnénk hozzáadni, akkor a bal felső sarokban a ‘Felhasználó hozzáadása’ gombra kell kattintanunk.Felhasználó hozzáadása Google Search Console-ban
 4. Majd a felugró ablakban, meg kell adnunk az e-mail címét, valamint azt a jogot, amit számára adni kívánunk.
 5. Végül egyszerűen a ‘Hozzáadás’ gombra kell kattintanunk.

Innentől kezdve ennek a felhasználónak is meg fog jelenni a Google Search Console fiókjában ez a domain.