Screaming Frog használata kezdőknek, útmutató [2021]

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

Amennyiben egy weboldal technikai SEO auditját szeretnénk elvégezni, az egyik nélkülözhetetlen SEO eszköz, amit mindenképp érdemes használnunk, az a Screaming Frog nevű scraping software lesz.

Első ránézésre kicsit ijesztő lehet a szoftver, főleg kinézetre nem tűnik egy felhasználóbarát eszköznek, de hidd el nekünk, hogy nem kell hozzá hatalmas Screaming Frog és technikai SEO tudás, hogy sokat kihozzunk a Screaming Frogból.

Ebben a cikkben bemutatjuk a Screaming Frog használata kapcsán a legfontosabb tudnivalókat, és pár gyakorlati alkalmazási lehetőséget is megosztunk, hogy hogyan használhatjuk a Screaming Frogot technikai SEO problémák feltárására vagy egyéb SEO alkalmazási lehetőségekre.

Mi az a Screaming Frog és mire használható?

A Screaming Frog egy a weboldal feltérképezését megkönnyítő SEO audit eszköz, egy igazi web scraper, melynek számos felhasználási lehetősége van,, így a SEO szakértők egyik majdnem nélkülözhetetlen eszközének számít.

Nagyon egyszerűen leírva a működését, csak meg kell adni a Screaming Frognak az adott weboldal címét, és egy web crawler segítségével a szoftver bejárja a weboldal összes URL-jét, és ezekről az URL-ekről, az oldalon található tartalomról, linkekről illetve a weboldal struktúrájáról és számos egyéb dologról ad vissza információkat.

A Screaming frog software-t ingyenesen le lehet tölteni a https://www.screamingfrog.co.uk/ oldalon, és ezután egy asztali alkalmazásként működik.

Amennyiben egy weboldalt technikai SEO szempontból vizsgálunk, akkor minden esetben érdemes egy crawl-t futtatni az adott weboldalra, és erre az egyik legjobb megoldás a Screaming Frog használata.

Screaming Frog ingyenes funkciói

Ahogy említettük a software ingyenesen letölthető, majd telepíthető a számítógépünkre, függetlenül attól, hogy Windows-t vagy Mac-et használunk.

Az ingyenes verzió bizonyos funkciókban limitálva van, de amúgy egy weboldal audithoz szükséges funkciók mindegyike elérhető, tehát alapesetben nem kell megvennünk a fizetős verziót, ha egy weboldal auditot szeretnénk készíteni.

A másik limitáció már jelentősebb, ugyanis az ingyenes Screaming Froggal csak 500 URL-t tudunk szabadon a keresőrobot segítségével bejárni. Ha csak az ingyenes verziónk van, akkor 500 URL-nél a web crawler leáll, és nem jár be több URL-t.

Viszont arról az 500 URL-t, amit már bejárt a spider, és kigyűjtött mindenféle információt, szabadon elemezhetjük, szóval sokszor már ez is elegendő, hogy a hibák típusainak a nagy részét lássuk.

Screaming Frog licenc ára

Amennyiben hozzá szeretnénk minden funkcióhoz férni, vagy olyan weboldalt szeretnénk auditálni, aminek több mint 500 URL-ja van, akkor meg kell vennünk a Screaming Frog prémium verzióját.

Más SEO eszközökhöz viszonyítva nincs annyira vészes ára, ugyanis egy teljes évi prémium licenc jelenleg 149 font-ba, Áfával együtt kb. 80 ezer forintba kerül.

Screaming frog fizetett vs ingyenes verzió

Ami egy adott hónapra leszámítva, már egyértelműen nem egy vészes költség, ha más SEO toolokhoz hasonlítjuk. Főleg ha mondjuk arra használjuk a software-t ,hogy SEO ügyfeleket szerezzünk, akkor egy SEO audit-ból visszaszerezhetjük a Screaming Frog árát.

De ha belsős SEO szakértőnk van, akkor is megérheti a cégnek megvenni a prémium licencet, különösen ha jelentős organikus forgalom érkezik az oldalunkra.

Screaming Frog audit

A Screaming Frognak számos funkciója és felhasználási lehetősége van, de a leggyakoribb felhasználási lehetőség az lesz, hogy egy SEO crawlt futtatunk vele weboldalakra, hogy ezáltal az oldal főképp technikai hibáit feltárjuk, technikai SEO beállításokat, implementációt ellenőrizzünkk.

Ezt a folyamatot fogom most bemutatni a roihacks.com oldalon keresztül, a fő elemzési lehetőségeket kiemelve.

Annyit fontos hozzátenni, hogy ahhoz hogy egy crawlt futtassunk egy bármilyen weboldalon, nekünk nem kell ahhoz a weboldalhoz semmifajta hozzáférés. Sem a Search Console-hoz, sem a CMS adminjához nem kell hozzáférés.

Azaz a Screaming Frog segítségével egyszerűen elemezhetjük akár a versenytársaink weboldalát, a rajta fent lévő tartalmakat, vagy éppen egy potenciális SEO ügyfél oldalát is elemezhetjük, és ezt a technikai SEO auditot ügyfélszerzési stratégiánkban is felhasználhatjuk.

Szóval amint letöltöttük és telepítettük a toolt, nyissuk meg, és egy ilyen felület fog megjelenni.

Screaming Frog SEO audit

És mindössze annyi a dolgunk, ha egy web crawlt akarunk indítani, hogy beírjuk a domain nevét, majd a Start gombra nyomunk.

Screaming Frog crawl elemzése

Amint a crawl elkezdik az oldalt feltérképezni, a jobb alsó sarokban látjuk, hogy hány URL-t fedezett fel, és ebből hány URL az, amit már bejárt.

screaming frog crawl által bejárt oldalak fájlok

Nem kell megvárni, hogy a crawl lefusson, a crawl közben a bot által már bejárt oldalakat el lehet kezdeni elemezni.

Alapvetően 3 fő felület van, ahol a grafikus felületen elemezni tudjuk a weboldal bejárt URL-jeit.

Weboldal összes oldalának áttekintése

A legnagyobb felületet a képernyő bal felső szegletében, alapvetően a bejárt oldalakról és ezen URL-ek legfontosabb információról nyújtó képernyő foglalja el.

screaming frog crawl által bejárt oldalak fájlok

Alapesetben az Internal fülét látjuk ennek a felületnek, ahol fel lesz sorolva az összes URL, amit a Screaming Frog a crawl során bejárt, és a legfontosabb információk ezekről az URL-ekről. Így láthatjuk az adott URL:

 • fájltípusát
 • milyen státusz kódot adott vissza a weboldal az adott URL-re
 • Indexelhető-e az adott URL
 • van-e az adott URL-nek Title tag-je, milyen a hossza
 • van-e az adott URL-nek meta leírása, annak hossza
 • H1, H2 headingek és hossza
 • Oldal fájlmérete
 • Menny volt az oldal respons time-ja
 • Hány szó található az oldalon (word count)
 • Mekkora a crawl depth (azaz a spider hány internal linken keresztül jutott az adott oldalhoz)
 • Internal és external linkek száma
 • stb.

Amúgy ezen adatok száma még jelentősen növelhető, ha egyéb eszközökkel összekötjük a Screaming frog-ot. Igaz, ehhez a prémium verzióra lesz majd szükségünk.

De ha van licencünk, akkor összeköthetjük a Screaming Frogot a Google Search Console-lal, Google Analytics-szel, Page Speed Insights-cal, az Ahrefs-szel, a Moz-zal vagy a Masjestic-kel.

És ezekkel a külsős tool-okkal még extra információkat tudunk behúzni az adott oldalakhoz, így igazán értékes insight-okat szerezhetünk az egyes oldalak kapcsán.

Részletesebb infók egy adott URL kapcsán

De visszatérve a screaming frog crawl-ra, amennyiben a most bemutatott fenti felületen, egy adott url-re rákkatintva kijelöljük az adott oldalt, akkor a bal alsó felületen még részletesebb információt kaphatunk az adott oldalról.

screaming frog crawl alsó részei url-ek elemzésére

A tab-okkal itt is lehet váltani, hogy pontosan mit mutasson meg a screaming frog. Például ha az outlinks felületre megyünk, akkor minden adatot fogunk látni arról, hogy milyen az oldalról kivezető linkek találhatók meg az adott oldalon.

Áttekintés a webszájtról

Végül a Screaming Frog jobb oldalán még két felület van. A bal felső összesített adatokat tartalmaz bizonyos szempontok szerint, és ha egy bizonyos összesített adatot kijelölünk ezen a felületen, akkor még a jobb alsó sarokban sokszor megjelenik ezzel az összesített adattal kapcsolatos minivizualizáció.

Az összesített fül hasznos lehet, ha egy gyors áttekintést szeretnénk kapni az oldalról, és az esetlegesen jelentős SEO hibákat szeretnénk feltárni.

Pl. ha a response codes alatt fel szeretnénk tárni, hogy milyen oldalak dobnak ki 4XX-es hibákat, akkor csak oda kell kattintanunk arra, hogy (Client error 4XX), és a bal oldalon egyből megjelennek szűrve azok az oldalak, ahol ilyen response code-be ütközött a screaming frog.

Screaming Frog SEO problémák felfedezésére,

Mivel ez egy bevezető cikk a Screaming Frog-ba kezdő SEO-k számára, arra nincs lehetőség, hogy minden alkalmazási lehetőséget leírjunk részletesen, hiszen az minimum egy könyvnyi hosszúságú lenne, így most csak pár alkalmazási lehetőséget emelek ki, amire használható a ez a remek audit eszköz:

 • Indexelt oldalak ellenőrzése
 • Nem indexelt oldalak checkolása
 • oldalak feltárása, ahol nincs Title tag, meta leírás, H1
 • Túl hosszú meta cím, leírás, amit levág a Google a SERP-ben
 • törött linkek felderítése, és egyéb 4XX-es hibák feltárása
 • Duplikált tartalmak azonosítása
 • Weboldal struktúrával kapcsolatos problémák (crawl depth) feltárása
 • Redirectek ellenőrzése
 • Canonical tag hibák feltárása
 • Lassú oldalak felfedezése és hibák azonosítása

Egyéb SEO alkalmazási lehetőségek

A fentiek leginkább a technikai és tartalmi SEO auditunkban lehetnek segítségünkre, de emellett a Screaming Frog nemcsak hibák, hanem lehetőségek feltárására is alkalmazható, ebből emelünk párat ki csak felsorolás szintjén:

 • Broken link building
 • versenytársak oldalainak részletes elemzése
 • versenytársak internal link anchor szövegeinek vizsgálata
 • link prospectek vizsgálata
 • saját backlinkek ellenőrzése
 • XML sitemap checkolása és létrehozása

Ha valamelyikre felhasználási lehetőségre részletesebben kíváncsi vagy, akkor jelezd a kommentek kötött, és ha látjuk értelmét, egy külön cikkben vagy videóban is bemutatjuk, hogy hogyan kell a Screaming Frogot az adott felhasználási célra használni.

Screaming Frog audit

Végül, ha inkább rábíznád az egész Screaming Frog auditot egy profira, akkor itt tudod velünk a kapcsolatot felvenni, amennyiben technikai SEO audit szeretnél a weboldaladra készíteni.

Az audit során ráadásul nemcsak a Screaming Frogot használjuk, hanem számos egyéb specializált SEO eszközt.

A technikai SEO audit során azonosítjuk mindazokat a problémákat, amiket kezelned kell, hogy a technikai SEO hibák ne fogják vissza weboldalad organikus teljesítményét.