TikTok felhasználók száma Magyarországon és globálisan 2021-ben

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

A TikTok az elmúlt években hatalmas növekedésen ment keresztül, és az egyik legnépszerűbb közösségi média platformmá vált. De ténylegesen hányan használják a világon, Magyarországon, és mit lehet tudni ezekről a TikTok felhasználókról?

A legfrissebb adatokon végigmenve gyűjtöttük ezeket az adatokat össze, így a cikkben kitérünk az alábbiakra:

  • TikTok felhasználók száma globálisan
  • TikTok felhasználók számának növekedése
  • TikTok felhasználók nem és kor szerint
  • magyarországok TikTok felhasználók száma
  • magyar TikTok felhasználók demográfiai adatai.

Ahogy látható, ebben az összeállításban elsősorban a TikTok felhasználók számával és összetételével kapcsolatos adatokra fókuszálunk, amennyiben általános TikTok statisztikákra vagy kíváncsi, az alábbi cikket ajánljuk figyelmedbe:

Amennyiben van olyan TikTok userekkel kapcsolatos adat, amit szerinted kihagytunk a cikkből vagy már nem a legfrissebb adat, jelezd kommentben, és ha van róla elérhető információ, frissítjük a cikket.

TikTok felhasználók száma a világon

A TikToknak jelenleg világszerte kb. 689 millió felhasználója van, ez a szám a havi aktív felhasználókat (monthly active users) mutatja, azaz legalább havi egyszer ennyi felhasználó jelentkezik be a TikTok app-ba.

Fontos hozzátenni, hogy ebbe a 689 millióba nem számítódik bele a TikTok kínai verziójának, a Douyin-nak a közel 600 millió napi aktív felhasználója. A két appot összesen 1,29 milliárd felhasználót használja, amivel a közösségi média platformok népszerűségi rangsorában az összevont felhasználó szám az Instagramot is megelőzné.

Tiktok és a legnépszerőbb közösségi médiumok

A következőkben csak konkréten a TikTok felhasználókra fogunk fókuszálni, amennyiben a kínai verzióval kapcsolatos adatot is tartalmaz az adott felhasználói adat, azt külön jelezzük.

TikTok felhasználók számának növekedése

A TikTok ezt a jelentős felhasználói számot az utóbbi 2-3 évben érte el egy rendkívül dinamikus növekedésnek köszönhetően.

Mivel a TikTok anyacége a ByteDance még mindig egy privát, tőzsdére be nem vezetett cég, ezért a TikTok felhasználói bázisának növekedésére vonatkozó adatok valamelyest hiányosak, de azért bizonyos információk elérhetők:

  • 2018 Januárja és 2020 júliusa között a TikTok felhasználóinak száma 1157%-kal nőtt, azaz több mint 11-szeresére nőtt.
  • 2018 elején a TikToknak csak 54 millió felhasználója volt, 2018 év végén már 271 millió, egy évre rá majdnem megduplázva a user base-t már 508 millió.

tiktok felhasználók száma és növekedése

A TikTok felhasználó számának globális növekedése elsősorban két ország hajtotta. Egyrészt az Egyesült Államok, ahol szintén ebben az időszakban majdnem megtízszereződött a TikTokosok száma, másrészt pedig India.

Érdekesség, hogy 2020-ban Indiában, ami a legnagyobb TikTok ország a felhasználói számokat nézve, politikai okokból egyszerűen betiltották a mobilalkalmazást, aminek ekkor már több mint 200 millió felhasználója volt az országban.

Hasonló döntést hozott a Trump kormányzat is nemzetbiztonsági okokra hivatkozva, de ott bíróságon megtámadták a döntést. Az is felmerült, hogy az Oracle és a Walmart felvásárolja a TikTokot, mindenesetre az amerikai TikTok felhasználók azóta is szabadon használják az alkalmazást.

TikTok felhasználók száma országonként

A TikTok aktív felhasználói számai a legnagyobb TikTok országokban az alábbi szerint alakulnak a Statista adatai szerint.

TikTok felhasználók száma országonként

Mint látható, ezen az ábrán már nincs rajta India, ahol több mint 200 millió felhasználó volt, de 2020-ban az indiai kormányzat betiltotta az alkalmazást.

Érdekesség még azt megemlíteni, hogy például a Facebook top országaival szemben, itt a legnépesebb TikTok országok, Indonéziát leszámítva, mind fejlett országok. Tehát amennyiben nemzetközi piacra lövünk, és fiatal a célközönségünk, a TikTok már meglepően hatékony platform lehet, ha vásárlóképes célközönségeket akarunk elérni.

TikTok felhasználók nem és kor szerinti bontásban

A businessofapps.com adatai szerint a TikTok felhasználók 53%-a nő és 47-a férfi a globális felhasználók nemi arányait tekintve.

Világ szintű adatok nincsenek arra vonatkozóan, hogy az összes TikTok felhasználó korcsoport szerinti bontásban hogyan néz ki, így csak az amerikai adatokból következtethetünk erre.

Ugyanis az amerikai TikTok felhasználókra érhetők el adatok korcsoport szerinti bontásban, ahogy a Statista alábbi ábráján is látható:

amerikai TikTok felhasználók kor szerint

Eszerint az amerikai piacon a TikTok már nemcsak a tinédzserek közösségi média platformja, de azért még dominálják a fiatalok, hiszen a felhasználók 52%-a 30 év alatti.

TikTok felhasználók száma Magyarországon

A TikTok az elmúlt 1-2 évben hatalmas növekedést ért el Magyarországon is, és az Instagram, a Facebook és a Linkedin mellett egyértelműen a legnépszerűbb közösségi média platformmá vált.

Arra vonatkozóan jelenleg nincsenek hivatalos adatok, hogy pontosan hányan használják aktívan a TikTokot Magyarországon.

Becslések szerint azonban jelenleg a magyar TikTok felhasználók száma közel van az 1 millióhoz, vagy már meg is haladta azt, így egyértelműen a Facebook, Instagram és a Linkedin után a 4. legnagyobb felhasználói bázissal rendelkező közösségi média platform Magyarországon.

Magyar TikTok felhasználók kor és nem szerint

Noha jelenleg pontos adatok a magyarországi TikTok felhasználók számáról és összetételéről nincsenek, a Statista 2019-es adatokkal rendelkezik.

magyar TikTok felhasználók korcsoport szerinti bontásban

Tehát 2019-es adatok szerint a felhasználók 78%-a 18 év alatti volt!

Azt feltételezhetjük, hogy most már jóval nagyobb arányban találhatók meg a platformon a 20-as és a 30-as korosztályból is, ugyanakkor ez a fenti ábra azért azt mutatja, hogy most a TikTok hirdetésekkel vagy organikus TikTok marketinggel leginkább a Z generáció megszólítására kiváló.

Tiktok felhasználói és egyéb adatok forrásai