Mi az a technikai SEO és miért fontos a sikeres keresőoptimalizáláshoz? [2021]

Written by: Marketer
Utolsó módosítás:

A sikeres keresőoptimalizálás egyik fő alapkövetelménye, hogy az oldalunk technikai SEO szempontból is megfelelően optimalizált is legyen, és ne akadályozzák a technikai SEO hibák a weboldalunk organikus teljesítményét.

De mi is pontosan a technikai SEO és milyen elemei vannak?  Ebben a cikkben ezt fogjuk megmutatni.

Miután definiáltuk, hogy pontosan mi is a technikai SEO jelentése és mik a fő összetevői, arra is kitérünk, hogy miért olyan fontos a technikai SEO és milyen hatása van a Google találati listán való helyezésünkre.

Végezetül pedig kitérünk arra, hogy hogyan és milyen gyakran érdemes ezeket a technikai keresőoptimalizálással kapcsolatos beállításokat ellenőrizni.

Amennyiben arra vagy kíváncsi, hogy pontosan mik egy technikai SEO audit lépései, akkor arról van egy külön cikkünk, ahol ezeken az audit lépéséken megyünk végig egyesével:

Mi az a technikai SEO?

A technikai SEO vagy technikai keresőoptimalizálás az a weboldal optimalizációs folyamat, amelynek célja, hogy a weboldalunk technikai szempontból segítse, vagy legalábbis ne akadályozza a Google-t és más keresőmotorokat, hogy a keresőbotjaikkal az oldalainkat könnyen megtalálják, feltérképezzék (crawling), és indexeljék.

Ha még a crawling és indexing fogalma teljesen új neked, akkor gyorsan definiáljuk őket, mert ezek megértése alapvető a keresőmotorok működési mechanizmusa szempontjából, így a technikai keresőoptimalizálás megértéséhez is.

Weboldalak feltérképezése (Crawling)

A crawling (magyarul a weboldalak feltérképezése) az a folyamat, amikor a Google keresőrobotjai (ezeket hívják crawlernek meg spidernek is), miután megtalálták a weboldalt, feltérképezik a weboldalon lévő oldalakat, azaz beolvassák, hogy milyen szöveg, kép, JavaScript tartalom van az egyes oldalakon.

A Search Console-ban a feltérképezésre vonatkozóan is láthatunk részletes adatokat, statisztikákat:

Google crawling statisztikák Search Console-ból

Oldalak Indexálása (Indexing)

Amennyiben a Google megfelelően feltérképezte az oldalt, értelmezi, hogy pontosan mi is van az adott oldalon, és ha megfelelőnek találja, akkor indexeli az oldalt, azaz mostantól a Google találati rangsorában is megtalálható lesz az adott oldal.

Azért mert a Google keresőbotjai crawl-olták az adott oldalt, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy indexelni is fogják. Ha valamilyen komoly technikai SEO hiba van az oldalon, vagy éppen egy rossz beállítás, akkor előfordulhat, hogy egy feltérképezett oldal nem kerül indexelésre. (illetve természetesen mi is kérhetjük, hogy a Google bizonyos oldalakat ne indexeljenek.)

Az indexelt oldalaink listáját a Google Search Console-ban szintén figyelemmel kisérhetjük:

Indexelt weboldalak GSC-ből

Technikai SEO beállítások

A fentiek mellett még a technikai keresőoptimalizálás részének szokták tekinteni az alábbi feladatokat is:

  • weboldal struktúra és mélység megvizsgálása
  • Strukturált adatok megléte és ellenőrzése
  • Weboldal sebesség vizsgálata
  • Mobilra való optimalizáció checkolása
  • Duplikált tartalmak kezelése canonical tag-ekkel
  • URL struktúra vizsgálata
  • Átirányítások ellenőrzése
  • Hreflang címke checkolása
  • és még sok egyéb más.

Ezekre a technikai SEO beállításokra és checkpointokra a technikai SEO audit cikkünkben részletesebben kitérünk.

Miért fontos a technikai SEO?

A technical SEO általában nem a döntő tényező abban, hogy egy adott keresési kifejezésre szerepelünk-e az első Google találati oldalon vagy sem. Sokkal fontosabb Google rangsorolási tényező, hogy az adott oldal tartalmilag jó legyen (on-page SEO), és a hiteles linkeket szerezzen releváns weboldalakról (off-page SEO azaz linképítés).

De ha az oldalunkat a Google nem indexeli valamilyen technikai SEO hiba miatt, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem fogunk rankelni azzal az oldallal semmilyen keresési kifejezésre, mivel az oldal nem fog szerepelni a Google indexelt oldalaknak fenntartott adatbázisában.

Emellett bizonyos technikai beállítások, ha nem is teszik lehetetlenné, hogy szerepeljünk a találati rangsorban, hiányuk vagy rossz beállításuk igenis hathat a keresési találati pozícióinkra.

Például mint ismert, egy Google által is megerősített rangsorolási tényező a weboldal sebesség. Ha nagyon lassú az oldalunk, akkor lehetséges, hogy emiatt nem fogunk jó helyezést elérni a találati rangsorban, noha amúgy tartalmilag jó az oldalunk és sok jó minőségű, releváns backlink mutat rá.

Szóval összességében azt fontos elmondani, hogy vannak bizonyos technikai SEO beállítások, amiket mindenképp érdemes rendszeresen ellenőrizni, hiszen a keresési találatokban való megjelenésünket befolyásolják, tehát a technikai keresőoptimalizálás alapkövetelményeinek tekinthetők.

A technikai SEO követelmények mellett pedig vannak olyanok szempontok, beállítások, amikben nem kell feltétlenül tökéletesnek lennünk ahhoz, hogy jó keresési helyezéseket érjünk el, de azért érdemes törekedni rá, hogy a beállítások minél inkább segítsék a keresőbotok munkáját.

Technikai keresőoptimalizálási beállítások ellenőrzése

Végül pár szóban érdemes kitérni arra, hogy mikor érdemes az oldalt technikai SEO szempontokból elemezni és milyen gyakran érdemes ezeket a technikai keresőoptimalizálási ellenőrzéseket beiktatni.

Először is, ha sosem végeztük el a fent felsorolt technikai SEO beállítások ellenőrzését, akkor mindenképp itt az ideje, hogy átnézzük az oldalt technikai SEO szempontból.

Ha eddig erre semmilyen figyelmet nem fordítottunk, jó eséllyel fogunk olyan hibákat találni az oldalon, amik az oldal organikus teljesítményét visszafogták.

Emellett ezeket az ellenőrzéseket érdemes hetente, kéthetente elvégezni az oldalon.  A legtöbb népszerű SEO szoftvernek van valamilyen technikai SEO beállításokat ellenőrző eszköze, aminél be lehet állítani, hogy bizonyos időközönként ellenőrizze a teljes oldalt ezekből a technikai szempontokat figyelembe véve.

Ilyen software például az Ahrefs, a Semrush vagy az UberSuggest, és bizonyos oldalszámig az Ahrefs-szel és az Ubersuggest-tel ingyenesen ellenőrizhetjük a weboldalunkat technikai szempontból a site audit tooljaik segítségével.

Végül akkor is érdemes a technikai keresőoptimalizálással kapcsolatos beállításokat ellenőrizni, ha úgy tapasztaljuk, hogy az organikus forgalmunk a korábbiakhoz képest hirtelen nagyon beesett. Ha éppen nem Google algoritmus frissítés volt a napokban (ezt könnyen ellenőrizhetjük), akkor feltehetően valamilyen technikai SEO setupban történt valami hiba, ami ennyire visszahúzhatta az oldal organikus teljesítményét.

Ahogy említettem, a technikai SEO audit cikkünkben részletesen végig megyünk egy technikai SEO audit folyamatán, szóval azt a cikket nézd meg mindenképp, ha saját megad szeretnéd az oldal technikai beállításait ellenőrizni.